Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
20. november 2019
 

Felthåndbogen



Foto/billede af Rødhalset Gås (Branta ruficollis)
Foto: Birthe Søjberg

Galleri:
Seneste billeder | 1. kalenderår | adulte | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Rødhalset Gås (Branta ruficollis)
Foto: Emil Frederiksen


Foto/billede af Rødhalset Gås (Branta ruficollis)
Foto: Jørn Skeldahl


Foto/billede af Rødhalset Gås (Branta ruficollis)
Foto: Jonas Hansen Tchikai



Rødhalset Gås

Branta ruficollis (læst 8646 gange)

Klasse: Fugle (Aves)
Orden: Andefugle (Anseriformes)
Familie: Svaner, gæs og ænder (Anatidae)

Kendetegn: Længde 54 cm, vingefang 120 cm. Den mindste gås i Norden, lidt mindre end Knortegås. Lille, langbenet med mørk teglrød forhals og bryst og karakteristisk ansigtstegning med hvid plet foran øjet. Kroppen sort med to distinkte. hvide vingebånd, hvid gump og bred, hvid flankestribe. Selvom gåsen er umiskendelig, kan den være forbløffende svær at finde i det sort-hvide flimmer i flokke af f.eks. bramgæs den hvide plet ("hvinandeplet") bag næbbet og de hvide flanker er de tydeligste kendetegn.

Ungfugle er generelt svagere tegnet, med lille, eller næsten manglende, rustrød kindplet. De har mere bruntonet hals, bredere hvide hovedtegninger og flere antydede, hvide vingestriber.

I flugten er det især den mørke bug samt den korte, plumpe hals, man på afstand lægger mærke til.

Går meget hurtigt og let under fouragering. Træffes mest sammen med bramgæs, men også med knortegæs.

Stemme: Et skingert, staccato kik-uik i-lyde dominerer, f.eks. ki-kvi.

Jizz: Hvis man i en flok af f.eks. bramgæs opdager en fugl med mørkt rustrød hals og bryst er det sandsynligvis en Rødhalset Gås.

Variation: Melanistisk type kendt; er sandbrun med lysere, rødtonet ansigt.

Hybrider med Bramgås er kendt.

Biologi: Æder græs og andre planter.

Levested: Yngler i småkolonier på arktisk tundra ved kyster og flodmundinger, ofte med store rovfugle som storfalke som beskyttere.

Udbredelse: Det nordvestlige Sibirien, de fleste på Taimyr.

Lokalt almindelig i vinterkvarterer ved Sortehavets nord- og vestside og på Balkan (op til 60.000). Tidligere almindelig ved Kaspiske Hav (med trækbevægelser til Irak), men nu sjælden. Overvintrer på åbne stepper, stub- og kornmarker.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Rødhalset Gås.

Hvornår ses den? En sjælden fugl i Norden. Ses på træk og (i milde vintre) som overvintrende i Danmark. Her registreres ganske få eksemplarer årligt langt de fleste i den vestlige del af Jylland.

Næsten alle rødhalsede gæs trækker om efteråret sydover. Trækket fra Nordvestsibirien foregår øst for Uralbjergkæden langs de russiske floder. De fleste overvintrer i den nordlige del af Sortehavsområdet. Nogle ganske få slår følge med bram- og knortegæs vestover og passerer Finland, Sverige og Danmark.

Status: Arten er sjælden i Danmark [?]




Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Anni & Peter Nielsen d. 22-01-2007. Beskrivelsen er senest redigeret af Anni & Peter Nielsen d. 12-03-2014.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Fuglene i Europa, Nordafrika og Mellemøsten, v/Beaman m.fl., Gads Forlag 1998.

Nordens fugle v/Génsbøl, Gyldendal 2005 (5. udgave).

Fuglefelthåndbogen v/L.Gejl, Gyldendal 2013.





Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator