Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
9. december 2019
 

FelthåndbogenFoto/billede af Klokkehumle (Bombus soroeensis)
Foto: Morten DD Hansen

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Klokkehumle (Bombus soroeensis)
Foto: Casper Højgaard


Foto/billede af Klokkehumle (Bombus soroeensis)
Foto: Johnny Lund Jeppesen


Foto/billede af Klokkehumle (Bombus soroeensis)
Foto: Johnny Lund JeppesenKlokkehumle

Bombus soroeensis (læst 5076 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Årevinger (Hymenoptera)
Familie: Langtungebier (Apidae)

Kendetegn: Kropslængden for dronninger er 15-17 mm, for arbejdere 10-14 mm og for hanner 12-14 mm. I "klassisk" dragt ganske umiskendelig med kraftigt gult bånd på forbrystet, et kraftigt, men brudt gult bånd på andet bagkropsled og en ferskenrød hale, gerne med lidt hvidlige hårspidser. Arbejderne synes ofte meget mørke med ferskenfarvet hale.

Variation: Som hos alle humlebier er der en stor variation i farvetegningerne, som derfor ofte umuliggør sikker artsbestemmelse alene på baggrund af fotos. En mørk udgave kaldes var. proteus.

Forveksling: Forveksling sker typisk med de andre almindelige rødhalede arter, lille skovhumle (Bombus pratorum) og stenhumle (Bombus lapidarius). Typiske eksemplarer med gulbåndet forbryst, adskilt gult bånd på 2. bagkropsled og en lys ferskenfarvet hale bør dog ikke volde de store problemer. Nøglekendetegnet hos dronninger og arbejdere er, at metatarsus 2 i hele sin længde er korthåret - hos både lille skovhumle og stenhumle er, at metatarsus 2 øverst har væsentligt længere hår end nederst.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Lille Skovhumle, Stenhumle

Biologi: Yngler i muldvarpe- eller musegange. Kolonierne bliver ret små, normalt mellem 80 og 150 individer. Arten er pollengemmer, dvs. at den gemmer pollen i forladte yngelceller, og at larverne fodres af dronningen eller arbejderne. Pollen indsamles primært på liden klokke, men også på djævelsbid og blåhat. Artens snyltehumle, klokkesnyltehumle (Bombus quadricolor), er ikke set siden 1934, men burde stadig kunne findes, hvis vi gør os umage.

Levested: Klokkehumle er som navnet antyder umanerligt glad for klokke. Den vil kunne findes i de fleste områder med tætte bestande af liden klokke - dvs. på heder og næringsfattigt græsland.

Udbredelse: Klokkehumle har en landsdækkende udbredelse i Danmark, men er de fleste steder sjælden eller fåtallig. Den er formentlig gået stærkt tilbage i forbindelse med den generelle tilbagegang i arealet af blomsterrigt græsland. I resten af Nordeuropa er der også konstateret tilbagegang. Verdensudbredelsen dækker Europa og den vestlige del af Asien.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Klokkehumle.

Hvornår ses den? Arbejderne ses fra juni, hanner fra medio juli. Arten kan ses ind til slutningen af september.

Status: Arten findes hist og her i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Morten DD Hansen d. 13-08-2013. Beskrivelsen er senest redigeret af Line Sabroe d. 05-06-2016.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Dupont, Y & H.B. Madsen, 2010: Humlebier. Natur og Museum 49 (1). Naturhistorisk Museum, Aarhus.

Peeters et al., 2012: De Nederlandse Bijen (Hymenoptera: Apidae s.l.). Natuur van Nederland 11. 544 pp. Naturalis Biodiversity Centre, Leiden.

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator