Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
29. marts 2020
 

Felthåndbogen



Foto/billede af Penseltusindben (Polyxenus lagurus)
Foto: Ole Martin

Galleri:
Seneste billeder | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Penseltusindben (Polyxenus lagurus)
Foto: Mogens Skov Andersen


Foto/billede af Penseltusindben (Polyxenus lagurus)
Foto: Ruth Ahlburg


Foto/billede af Penseltusindben (Polyxenus lagurus)
Foto: Mogens Skov Andersen



Penseltusindben

Polyxenus lagurus (læst 139 gange)

Klasse: Ægte tusindben (Diplopoda)
Orden: Polyxenida (Polyxenida)
Familie: Polyxenidae (Polyxenidae)

Kendetegn: Længde: 2,5-3,2 mm (inkl. hårpensler).

Kroppen har i alt 13 benpar og 11 kropsled. Hver af kroppens sider har 9 hårpensler, mens bagerste kropsled har to meget kraftige og bagudrettede hårpensler, som har tydelig silkeglans. Derudover har rygskjoldene langs bagranden 2 rækker af kraftige hår. Hovedet er stort, kun lidt smallere end kroppen.

Kroppen er grågul eller gulbrun med mørkere tegning omkring kroppens sider og panden. Ofte er der også mørkere tegning langs ryggens midte, dannende en mere eller mindre opløst længdestribe.

Forveksling: Kroppens iøjnefaldende hårpensler gør, at den er umulig at forveksle med andre danske arter.

Biologi: Den findes blandt andet under løs bark og i skovbundens løv. I Danmark er der ikke sikre fund af hanner, og den formerer sig derfor formentlig udelukkende partenogenetisk her til lands. Skulle man være så heldig at støde på en han, kan den kendes på at sidste kropsleds hårpensler er mindre og meget smallere end hos hunnen.

En kilde (se 2 under litteraturlisten) angiver at tusindbenet som forsvarsmekanisme kan smide penslernes hår, når den angribes af f.eks. myrer og edderkopper, hvorved det angribende dyr bliver viklet ind i hårene.

Levested: Primært skov

Udbredelse: Arten kan findes i det meste af landet.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Penseltusindben.

Hvornår ses den? Kan findes året rundt.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]




Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Mathias Holm d. 25-01-2020. Beskrivelsen er senest redigeret af Mathias Holm d. 27-01-2020.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
1) Hammer, P. 1931. Tusindben. Danmarks Fauna, bd. 35.

2) - se linket HER





Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator