Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
14. november 2019
 

FelthåndbogenFoto/billede af Agersnyltehumle (Bombus campestris)
Foto: Morten DD Hansen

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Agersnyltehumle (Bombus campestris)
Foto: Morten DD Hansen


Foto/billede af Agersnyltehumle (Bombus campestris)
Foto: Jane Bøgelund


Foto/billede af Agersnyltehumle (Bombus campestris)
Foto: Trine VibergAgersnyltehumle

Bombus campestris (læst 5104 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Årevinger (Hymenoptera)
Familie: Langtungebier (Apidae)

Kendetegn: En typisk snyltehumle med aflang kropsform, manglende pollenkurv (for hunnernes vedkommende) og en ganske karakteristisk tegning i sort og gult og helt uden hvidt. Arten har som udgangspunkt to gule bånd på forkroppen, et gult bånd forrest på bagkroppen og endelig gul hale. Hunnerne kan være op til 2 cm lange, hvorimod hannerne sjældent bliver mere end 12-13 mm. De hanlige genitalier er artskarakteristiske.

Variation: Hannerne er særdeles variable i farvetegningen, og graden af gult veksler fra individ til individ.

Forveksling: Hunner af mørk og lys jordsnyltehumle kan ligne enormt meget i farvetegningen (kan ligefrem være lige så gule), men hunner af agersnyltehumle nøgles fra disse på, at basis på 1. bagfodsled er smallere end skinnebenets nederste del, at behåringen på bagsiden af 1. fodled er kort og tæt, og at den sidste bugplade har en tydelig, smal midtfure. Hannerne kendes på genitalierne.

Biologi: Snyltehumler snylter som navnet antyder på de ægte humlebier. I modsætning til humlebierne har snyltehumler ingen arbejdere; her gælder det bare om at producere en ny generation af hanner og hunner. Det fungerer på den måde, at hunnen sidst på foråret invaderer et humlebi-bo, hvor der allerede er godt gang i første generation af arbejdere. Efter en kamp, der virkelig er på liv og død, ender det normalt med, at humlebidronningen bliver slået ihjel, hvorefter snyltehumlehunnen overtager biksen. Hun annekterer bikagerne, slår æg og larver ihjel og erstatter indholdet med sine egne æg. Larverne bliver opfostret af de oprindelige arbejderhumler. Hen på sensommeren spredes snyltehumle-hanner og hunner, hvorefter parring finder sted. Hunnen overvintrer et beskyttet sted, akkurat som de almindelige humlebier. Agersnyltehumle snylter især på agerhumle, men også foranderlig humle, lille skovhumle og græshumle er kendt som værter.

Levested: Arten synes at være mest udbredt i lysåbne skove, hvor tætheden af værter er størst.

Udbredelse: Arten angives som relativt sjælden, men er formentlig noget underregistreret pga. den korte flyvetid hunner ses således kun i et par uger i det sene forår, og den nye generation registreres primært i august.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Agersnyltehumle.

Hvornår ses den? Arten ses i det sene forår og igen i slutningen af juli og august.

Status: Arten findes hist og her i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Morten DD Hansen d. 01-06-2011. Beskrivelsen er senest redigeret af Morten DD Hansen d. 01-06-2011.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Amiet, F, 1996: Insecta Helvetica. Hymenoptera, Apidae, 1. Teil. - Schweizerische Entomologische Gesellschaft. 98 pp.
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator