Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
20. september 2019
 

FelthåndbogenFoto/billede af Aptesis nigrocincta (Aptesis nigrocincta)
Foto: Morten Kofoed-Hansen

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Aptesis nigrocincta (Aptesis nigrocincta)
Foto: Ulf Bjerre


Foto/billede af Aptesis nigrocincta (Aptesis nigrocincta)
Foto: Finn Krone


Foto/billede af Aptesis nigrocincta (Aptesis nigrocincta)
Foto: Carsten BjerreAptesis nigrocincta

Aptesis nigrocincta (læst 863 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Årevinger (Hymenoptera)
Familie: Ichneumonidae (Ichneumonidae)

Kendetegn: Når kratluskeren typisk møder Aptesis nigrocincta, er det når den næsten vingeløse hun er ude og lede efter en vært for sine æg. Hun kendes på den orange farve, og som artsnavnet "nigrocincta" antyder er hun omgivet af sort. Hovedet, bagerst på forkroppen og på bagerste halvdel af T2 og hele T3, er arten nemlig oftest meget mørk eller sort. Ligeledes bagbenenes femur. Antennerne består af en tricolore af orange, hvid og sort, i den rækkefølge fra hovedet af. Hun har også en synlig læggebrod, med en længde der er almindelig for de vingeløse Cryptinae-hunner.

Variation: Størrelsen og farvestyrken kan variere. Der findes desuden underarter (Aptesis albicoxis (Habermehl 1919); Aptesis ruficoxis (Habermehl 1919); Aptesis stroblii (Roman 1909)) hvis udseende kan være svære at opstøve på billeder, men man må formode de repræsenterer variationer.

Forveksling: Hannerne, som har vinger og som man sjældent møder, kan helt sikkert forveksles med andre Cryptinae-hanner. Hunnerne er nemmere. Dog er der en hel del vingeløse eller næsten vingeløse Cryptinae-hunner som kan minde en del om A. nigrocincta. De meget udbredte Gelis sp. har gode forvekslingskandidater, som for eksempel G. melanocephalus, G. hortensis eller G. mangeri, for blot at nævne nogle få. - se linket HER Thaumatogelis audax kan også minde om arten. - se linket HER

Biologi: Den overvintrende hun skal først befrugtes, hvis hun ikke allerede er befrugtet fra sidste sæson. Herefter vandrer hun rundt på jordbunden og leder efter egnede bladhvepsepupper som er gemt nede i jorden - typisk i en dybde af 10 til 25cm. Adskillige forsøg med værten Æblebladhveps viste at det kunne, alt efter temperatur, tage op imod en halv time for hunnen at få placeret sit æg på værtspuppen. Hun har ca 20 æg at gøre godt med i løbet af sin levetid, men afsætter højest under ét om dagen. Fra æg til ny snyltehvepse tog i førnævnte forsøg lige under 40 dage. Med en levetid på omtrent et par måneder, hvis alt går vel, har imago god tid til at lede efter mage og værter. Hunner som ikke får mulighed for at afsætte sine æg er set leve helt op til lidt over 70 dage, hvis de dog har vand og mad nok. At hunnen ikke har vinger giver nogle fordele i form af mindre energi til flyvning og mere energi til at løbe rundt og afsætte sit afkom. Desuden er hun mindre udsat ved blæsevejr, som jo har det med bære vingede insekter ufordelagtige steder hen. Hvepsen har desuden hang til frugt idet nogle af de kendte værter er Æblebladhveps - se linket HER , Frugttræbladhveps - se linket HER og Stor stikkelsbærbladhveps - se linket HER . Se Taxapads værts- og tilhørsforholdsliste ved at - se linket HER .

Levested: Mødes relativt ofte i lav vegetation.

Udbredelse: Europa og Østeuropa

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Aptesis nigrocincta.

Hvornår ses den? Hele den lune sæson, men ser ud til på siden her at have højdepunkter i forår og efterår. Arten har da også 2 generationer.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Jonas Lutz d. 11-11-2017. Beskrivelsen er senest redigeret af Jonas Lutz d. 11-11-2017.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Life history of Aptesis nigrocincta (Hymenoptera: Ichneumonidae) a cocoon parasitoid of the apple sawfly, Hoplocampa testudinea (Hymenoptera: Tenthredinidae) D. Babendreier
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator