Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
16. december 2019
 

FelthåndbogenFoto/billede af Østrigsk Røn (Sorbus austriaca)
Foto: Jørgen Christiansen

Galleri:
Seneste billeder | aftagende blomstring | med frø/frugt | vegetative individer | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Østrigsk Røn (Sorbus austriaca)
Foto: Jørgen Christiansen


Foto/billede af Østrigsk Røn (Sorbus austriaca)
Foto: Henry Nielsen


Foto/billede af Østrigsk Røn (Sorbus austriaca)
Foto: Henry NielsenØstrigsk Røn

Sorbus austriaca (læst 2948 gange)

Klasse: Tokimbladede (Magnoliopsida)
Orden: Rosenordenen (Rosales)
Familie: Rosenfamilien (Rosaceae)

Kendetegn: Denne art er ikke med i Agestams og Th. Karlssons "Checklista" over alle de nordiske karplantetaxa (dvs. dog kun dem, der har højere niveau end varietetsrang). - se linket HER ... Måske er manglen en forglemmelse?

Bladene er karakteristiske for arten, men desværre stærkt variable i omrids. Ungdomsblade kan være umulige at artsbestemme. Veludviklede blade er bredest under midten og ofte mindre end 1,5 gange så lange som brede. De har omkring 9-12 par sidenerver og er uregelmæssigt bugtet-lappede, gerne med tydeligt spidsere lober end både Selje-Røn og Pyrenæisk Røn.

Et helt specielt bladkendetegn for denne art (som desværre for sjældent er veludviklet til at kunne bruges med sikkerhed) er, at de største af bladloberne overlapper hinanden og giver bladet en uregelmæssig tredimensionel facon. Især lige under midten. Alle andre danske Røn har sædvanligvis plane bladplader - selvfølgelig bortset fra skader. Når man finder en "spidslappet seljerøn med des største bladflige krummet uregelmæssigt ind over hinanden - så bør ID-en Østrigsk Røn være sikker!

Den modne frugt bliver rigtig rød og er kuglerund, gerne omkring 12mm i tværmål.

Variation: Arten varierer meget i bladform og bladstørrelse, også på samme individ! Det vides ikke om den kan opdeles i forskellige sorter, for formentlig er en stor del af artsvariationen voksestedsbetinget. Den ser heller ikke ud til at kunne krydse med andre arter.

Forveksling: Forveksles i høj grad med Selje-Røn - og til dels med Pyrenæisk Røn, skønt de to arter faktisk ikke ligner hinanden ret godt. Især kan storbladede udgaver af Østrigsk Røn dog forveksles med sorter af bastardgruppen Bredbladet Røn "i en halvsnæver forstand" - skønt disse to ikke er i nær familie.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Selje-Røn, Pyrenæisk Røn

Biologi: Formentlig er kun een apomiktisk småart i brug i Danmark. De vilde bestande i Mellemeuropas bjerge fra Alperne og til Balkan varierer dog en del, så navnet Sorbus austriaca dækker i øjeblikket muligvis over flere ubeskrevne småarter.

Ifølge AFD-bogen er arten endnu ikke bofast i Danmark, da den næppe har nået at lave andengenerationsopvækst. Den kaldes underrapporteret, og der nævnes flere typer af voksesteder (især i nåleskov og birkeskov) samt den formodning, at Østrigsk Røn ser ud til at være "stærkt knyttet til morbund og sandbund".

Levested: Plantes især som park- og havetræ, samt som vejtræ i blanding med Selje-Røn og Pyrenæisk Røn. Selvsår nemt ved fuglespredning, men dette var ikke kendt hos Nielsen og Thingsgaard i 1997.

Formentlig er den ganske almindeligt brugt - ofte under navnet Selje-Røn - og formentlig er den endnu ikke så hyppigt selvsået, som Pyrenæisk Røn er det.

Desværre er dens danske indførselshistorie dårligt kendt, da arten ofte er blevet kaldt for Selje-Røn i handlen.

Udbredelse: Findes formentlig over hele Danmark, men stærkt underrapporteret i AFD, den den bliver forvekslet med især Selje-Røn.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Østrigsk Røn.

Hvornår ses den? Blomstrer formentlig samtidig med Selje-Røn og Pyrenæisk Røn.

Status: Arten er sjælden i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Henry Nielsen d. 15-01-2016. Beskrivelsen er senest redigeret af Henry Nielsen d. 15-01-2016.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Hartvig, Per 2015: Atlas Flora Danica. Gyldendal.

Mossberg, Bo & L. Stenberg, 2005: Den Ny Nordiske Flora. Gyldendal (På dansk ved Jon Feilberg,ISBN 87-02-02997-9)

Nielsen, H. & K. Thingsgaard, 1997: Vilde og Forvildede arter af Røn (Sorbus) i Danmark. Meddelelser fra Atlas Flora Danica nr. 3. Side 31-37. Dansk Botanisk Forening & Københavns Universitet, april 1997.

Jørgensen, H., Flemming Rune, m.fl. 2005: Træer & Buske i Danmark. Gyldendal.

Rich, T.G.C. m.fl. 2010: Whitebeams, Rowans and Service Trees of Britain and Ireland. BSBI Handbok No. 14.

Stace, Clive, 2010, New Flora of the British Isles. 3rd edition. Cambridge University Press.

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator