Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
20. september 2019
 

FelthåndbogenFoto/billede af Lyngjordbi (Andrena fuscipes)
Foto: Morten DD Hansen

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Lyngjordbi (Andrena fuscipes)
Foto: Karsten Thomsen


Foto/billede af Lyngjordbi (Andrena fuscipes)
Foto: Karsten Thomsen


Foto/billede af Lyngjordbi (Andrena fuscipes)
Foto: Klaus ThommesenLyngjordbi

Andrena fuscipes (læst 1318 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Årevinger (Hymenoptera)
Familie: Gravebier (Andrenidae)

Kendetegn: Hunnen 8-10 mm, hannen 8-9. En halvlille Andrena-art med beige til lysebrun hårbeklædning. Hunnens filtbehåring ved indersiden af øjet er lysebrun, forkroppen lysebrunt behåret, bagkroppen med tydeligt afsatte, brede hårbånd bagest på hver tergit. Hannen er tæt behåret overalt, dog stadig med antydning af bånd på bagkroppen.

Variation: Slidte individer kan miste en stor del af behåringen.

Forveksling: På flyvetidspunktet og levestedet kan forveksling i felten primært finde sted med hedesilkebi Colletes succinctus, hvis behåring dog generelt er meget tættere. Ydermere har hedesilkebi meget skarpt aftegnede hvide bagkropsbånd, som består af filthår snarere end egentlig behåring. Hunnerne af Andrena-arter kendes også på filtgruben i panden inden for øjnene.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Lyngsilkebi

Biologi: En univoltin sensommerart, hvor hannerne som hos mange andre arter dukker tidligere op end hunnerne. Hannerne patruljerer ideligt på jagt efter jomfruelige hunner; undervejs afsætter de ligefrem feromon-spor i vegetationen. Efter parring anlægger hunnen rede i sand, hvor hun i sidegange til den 10-20 cm dybe minegang lægger et æg. Lyngjordbi er oligolektisk på lyng, men kan dog ses suge nektar på enkelte andre arter, fx blåmunke. Arten parasiteres af hvepsebien Nomada rufipes.

Levested: Arten findes i Danmark på lyngheder med lang kontinuitet af frisk lyng. Der er ikke de store krav til arealstørrelse, snarere er kravet, at lyngen blomstrer hvert år!

Udbredelse: Lyngjordbi er vidt udbredt i de sandede egne af Jylland, men mangler tilsyneladende på Mols. På Sjælland findes den bl.a. ved Melby Overdrev. Den er også udbredt på Anholt og Læsø. Den findes overalt i den lyngklædte del af Europa, fra Irland i vest til en smule ind i Rusland.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Lyngjordbi.

Hvornår ses den? Lyngjordbi er en sent flyvende jordbi, hvor hannerne først kommer på vingerne sidst i juli. Arten ses hele august og en stor del af september, hvor lyngens blomstring aftager.

Status: Arten er relativt sjælden i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Morten DD Hansen d. 25-07-2017. Beskrivelsen er senest redigeret af Morten DD Hansen d. 25-07-2017.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Falk, S & R Lewington: 2015. Field Guide to the Bees of Great Britain and Ireland. British Wildlife Publishing

Peeters et al. 2012: De Nederlandse Bijen. - se linket HER

Rasmussen, C., HT Schmidt & HB Madsen, 2016. Distribution, phenology and host plants of Danish bees, Hymenoptera, Apoidea. Zootaxa 4212, 1-100

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator