Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
11. december 2019
 

FelthåndbogenFoto/billede af Rødhalet Høstbi (Melitta haemorrhoidalis)
Foto: Morten DD Hansen

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Rødhalet Høstbi (Melitta haemorrhoidalis)
Foto: Hans Olav Møller


Foto/billede af Rødhalet Høstbi (Melitta haemorrhoidalis)
Foto: Sean Birk Bek Craig


Foto/billede af Rødhalet Høstbi (Melitta haemorrhoidalis)
Foto: Peder StorupRødhalet Høstbi

Melitta haemorrhoidalis (læst 1403 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Årevinger (Hymenoptera)
Familie: Sommerbier (Melittidae)

Kendetegn: 10-13 mm. Hunnen er ganske umiskendelig, sort med sort behåring oven på ryggen, relativt kraftig sortbrun behåring forrest, bagest og på siderne af bagkroppen samt svage lyse bånd på bagkropsleddene. Behåring på ben samt på de bageste bagkropsled orange, hvilket har givet arten sit danske navn. Hannerne er tæt lyshårede, nogle gange også med en rødlig hale. Fra hanner af Andrena kendes arten på tydeligt udvidede sidste fodled samt mere kantede antenner.

Variation: Rødhalet høstbi kan fremstå ganske afbleget sidst på sæsonen.

Forveksling: Hunnerne er lette at identificere, også qua deres specialiserede fødevalg (klokker), mens hannerne kan forveksles med andre arter i slægten Melitta. Hårbåndene på bagkroppen er dog løse og pjuskede, ikke tæt markerede og nedliggende, og antennerne er tydeligt knoformede.

Biologi: Rødhalet høstbi er oligolektisk på klokker (deraf det svenske og norske navn blåklocksbi hhv. blåklokkebie), hvorfra pollen indsamles og nedgraves i reder i jorden, oftest i tættere vegetation. En sjælden gang ses hunner i andre blomster, fx dueurt. Hannerne patruljerer omkring tætte bevoksninger af klokke, hvor han forsøger at fange hunner til parring. Hannerne ses også på andre blomster såsom fx katost.

Levested: Rødhalet høstbi findes i græsland med en rigelig bevoksning af klokke, primært liden klokke. Her kan den være ganske talrig og iøjnefaldende.

Udbredelse: Rødhalet høstbi er truffet overalt i Danmark, også på de fleste større øer. Den er dog ret sjælden i de mest næringsrige egne af landet, hvor der er langt mellem klokkerne. Den findes udbredt i det mest af Europa sydpå til Pyrenæerne og østpå til Ural. I Sverige findes den almindeligt nordpå til Stockholm, mens den i Norge er udbredt i den sydligste del.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Rødhalet Høstbi.

Hvornår ses den? Arten har en kort og intens flyvetid fra begyndelsen af juli til midten af august.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Morten DD Hansen d. 20-07-2017. Beskrivelsen er senest redigeret af Morten DD Hansen d. 20-07-2017.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Falk, S & R Lewington: 2015. Field Guide to the Bees of Great Britain and Ireland. British Wildlife Publishing

Peeters et al. 2012: De Nederlandse Bijen. - se linket HER

Rasmussen, C., HT Schmidt & HB Madsen, 2016. Distribution, phenology and host plants of Danish bees, Hymenoptera, Apoidea. Zootaxa 4212, 1-100

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator