Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
20. september 2019
 

FelthåndbogenFoto/billede af Almindelig Svirrefluesnyltehveps (Diplazon laetatorius)
Foto: Thomas Kehlet

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Almindelig Svirrefluesnyltehveps (Diplazon laetatorius)
Foto: Brian Willum Petersen


Foto/billede af Almindelig Svirrefluesnyltehveps (Diplazon laetatorius)
Foto: Jesper Lund


Foto/billede af Almindelig Svirrefluesnyltehveps (Diplazon laetatorius)
Foto: Karsten ThomsenAlmindelig Svirrefluesnyltehveps

Diplazon laetatorius (læst 3036 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Årevinger (Hymenoptera)
Familie: Ichneumonidae (Ichneumonidae)

Kendetegn: "Hover fly parasite", eller på dansk Almindelig svirrefluesnyltehveps, 4-7 mm lang, kan med lidt øvelse nemt genkendes ved først og fremmest sin farvesammensætning på bagbenets tibia - sort-hvid-sort-orange, og derefter ved sine hvide pletter på forkroppen, hvide rander ved øjnene og det røde område på dens ellers sorte bagkrop. Dog skal man selvfølgelig altid være meget varsom ved bestemmelse af Ichneumonidae.

Variation: Ligesom andre snyltehvepse varierer denne også i størrelse - primært pga sin værts beskaffenhed.

Forveksling: Den uøvede kan nemt forveksle arten med andre mindre snyltehvepse, og især med andre svirrefluesnyltehvepse fra underfamilien Diplazontinae, fx Diplazon deletus. Sidstnævnte er dog mere gullig på sine lyse pletter og mindre rød på bagkroppen. D. deletus er iøvrigt langt mindre forekommende.

Biologi: Arten er især kendt for at snylte på bladlusglade svirrefluelarver, idet hvepsen injicerer sit eget afkom i enten svirrefluernes æg eller larver. Omtrent 20 slægter af svirrefluer er bekræftet som værtsdyr. Se hvilke arter den har et tilhørsforhold til ved at - se linket HER . Nogle gange kan det ligne at bladlus også bliver parasitteret af Diplazon-hvepsene, men det er ikke tilfældet. Hvepsene leder blot efter, og finder tit, sine svirreflueofre i bladluskolonier.

Hannerne er ekstremt sjældne og hunnerne er "thelytokous parthenogenesis", hvilket betyder, at hvis de ikke bliver befrugtet, vil de æg de lægger blive til nye hunner.

Fordi værtssvirrefluerne bliver anset som nyttedyr, bliver arten betragtet som et skadedyr.

Levested: Overalt

Udbredelse: D. laetatorius er en rigtig kosmopolit. Det er sandsynligvis den snyltehveps, eller hveps i det hele taget, med den største geografiske udbredelse. Den er kendt lige fra det nordlige Canada til Argentina, fra Norge til Sydafrika, fra Japan til New Zealand, ja, selv ude på de fjerne øer i Oceanien. Da både bladlus og dermed bladluselskende svirrefluelarver nemt bliver spredt i det globaliserede landbrug, er det ikke utænkeligt at hvepsen er fulgt med jorden rundt af den grund.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Almindelig Svirrefluesnyltehveps.

Hvornår ses den? Typisk fra juni til september. Imago kan af og til ses på skærmplanter, hvor de søger nektar.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Jonas Lutz d. 05-08-2016. Beskrivelsen er senest redigeret af Jonas Lutz d. 13-07-2018.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Landcareresearch - se linket HER

Naturespot - se linket HER

Bugguide - se linket HER

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator