Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
22. maj 2019
 

FelthåndbogenFoto/billede af Skovsmalmyre (Temnothorax nylanderi)
Foto: Hjalte Kjærby

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd


Skovsmalmyre

Temnothorax nylanderi (læst 804 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Årevinger (Hymenoptera)
Familie: Myrer (Formicidae)

Kendetegn: En meget lille myreart, hvis arbejdere måler 2,5-3 mm. Den er lyst rødbrun på hoved og forkrop, med mørkere pande og isse. Bagkroppen er mørkebrun med gulbrune tegninger forrest og bagerst. Ben gulbrune. Antennerne har 12 led, inklusiv antenneskaftet, og er helt gulbrune. Overgangen mellem mesonotum og propodeum med et indtryk. Petiolus (1. stilkled) er højt med et kort, hvælvet pari øverst, der herefter falder stejl mod postpetiolus (2. stilkled).

Dronningen er kun lidt længere end arbejderen, og måler 3,5 mm. Farven meget lig arbejderen, dog noget mørkere på dele af forkroppen.

Hannen måler 2,5-3 mm, og har meget lyse ben og antenner.

Forveksling: Slægten Temnothorax forveksles let med Leptothorax. De kan dog hurtigt adskilles ved antallet af antenneled: Temnothorax har 12, Leptothorax har kun 11.

Inden for slægten Temnothorax findes der en del lignende arter:

Hedesmalmyre (Temnothorax interruptus) og Mørkhovedet Smalmyre (Temnothorax tuberum) er de to slægtsfæller, der er fundet i Danmark. Begge er mørkebrune på de yderste antenneled, hvor Skovsmalmyres antenner er gulbrune i hele deres længde. De mangler begge Skovsmalmyrerens indtryk mellem mesonotum og propodeum.

Temnothorax parvulus ("Busksmalmyre") ligner meget, men er generelt lysere. Bagkroppen er gulbrun på nær den bagerste del af første segment, der er mørkebrun. Hovedet er helt lyst. Indtrykket mellem mesonotum og propodeum er noget dybere. Tornene noget længere. Ikke kendt fra Danmark. Findes i Sverige kun på Gotland, ellers med nordgrænse i Midttyskland.

Temnothorax affinis ("Kvistsmalmyre") ligner i farvetegningerne, men mangler indtrykket mellem mesonotum og propodeum. Petiolus (1. stilkled) er med en meget mere flad overside, uden nogen tydelig afsats mod postpetiolus (2. stilkled). Ikke kendt fra Danmark. Findes på Øland og Gotland.

Temnothorax corticalis ("Barksmalmyre") mangler indtrykket mellem mesonotum og propodeum, og har meget kortere torne på epinotum. Generelt mørkere. Ikke kendt fra Danmark. Findes i Sverige på Øland, og langs Østkysten til Stockholm.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Barkmyre, Blank Gæstemyre

Biologi: Kolonierne er små og består sjældent af mere end 100 arbejdere og en enkelt fertil dronning. De grundlægges især i små kviste i skovbunden. De kan også findes i nødder og agern, og kaldes derfor "Acorn Ants" på engelsk. På trods af den meget lille størrelse er Skovsmalmyre ikke en fredelig art som Barkmyre (Leptothorax acervorum), og den forsvarer aktivt boet hvis den forstyrres. Lever primært af små invertebrater. Sværmer i juli-august.

Levested: Arten findes hovedsageligt i skovbunden i åbne løvskove.

Udbredelse: Arten er kun fundet to steder i Danmark. Det første fund blev gjort i Søholt på Lolland, hvor den blev genfundet i 2018. I 2017-18 er den også fundet i en skov på det sydlige Langeland, nær Lindelse. Grundet den ringe størrelse er der en sandsynlighed for, at arten er noget overset i Danmark. Den bør derfor eftersøges i åbne løvskove i den sydøstlige del af landet. Dette gøres bedst ved at knække kviste fra skovbunden over en hvid bakke.

I sverige findes den i den sydlige de af landet. derudover er den ret udbredt i Mellemeuropa.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Skovsmalmyre.

Hvornår ses den? Aktiv i sommerhalvåret. Sværmer i juli-august.

Status: Arten er sjælden i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Hjalte Kjærby d. 14-04-2018. Beskrivelsen er senest redigeret af Hjalte Kjærby d. 13-07-2018.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Per Douwes, Johan Abenius, Björn Cederberg og Urban Wahlstedt, 2012.Nationalnyckeln. Steklar: Myror-getingar. Artdatabanken, Uppsala.

Antwiki: - se linket HER

Artdatabanken: - se linket HER

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator