Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
23. februar 2020
 

Felthåndbogen



Foto/billede af Duehøg (Accipiter gentilis)
Foto: Palle Sørensen

Galleri:
Seneste billeder | 1. kalenderår | 2. kalenderår | 3. kalenderår | adulte | juvenile | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Duehøg (Accipiter gentilis)
Foto: Torkild Kristensen


Foto/billede af Duehøg (Accipiter gentilis)
Foto: Bent Nielsen


Foto/billede af Duehøg (Accipiter gentilis)
Foto: Jørgen Dam



Duehøg

Accipiter gentilis (læst 27552 gange)

Klasse: Fugle (Aves)
Orden: Rovfugle (Falconiformes)
Familie: Glenter, ørne & høge (Accipitridae)

Kendetegn: Længde, han 49-56 cm, hun 58-64. Vingefang, han 93-105cm, hun 108-127 cm. Vægt: Han 680-1125 g, hun 1025-1720 g. Mellemstor rovfugl. Hunnen på størrelse med en musvåge. Hannen betydeligt mindre og på størrelse med stor spurvehøg. Lang hale, tæt stribet underside og hvid underhale. Ungfugle har længdestribet/-plettet mønster af dråbeformede pletter, ligesom undersidens grundfarve kan variere fra flødefarvet til gulbrun. Gamle duehøge har grå overside, lys tværstribet underside og hovedtegning med tydelig hvid øjenbrynsstribe.

Variation: I andet kalenderår udskiftes de længdestribede fjer på undersiden med tværbåndede.

Underarter:
Russisk Duehøg (Accipiter gentilis buteoides)

Forveksling: : Hanner: Spurvehøg. Spurvehøgen kendes i flugten ved afrundet hoved der ikke stikker langt foran vingeforkanten. Hos duehøgen rager hovedet tydeligt frem og er mere afgrænset. I flugten har spurvehøgen hurtige vingeslag efterfulgt af glideflugt. Under vingeslag stiger spurvehøgen for derefter at falde jævnt inden glideflugten. Duehøgen har mere stabil flugt med mere ensartet højde.

Duehøgens hale er lidt kortere end spurvehøgens, bredest ved basis og med afrundede hjørner. Den har længere arme og mere S-formet vingebagkant. Duehøgens krop er bredere og artstypisk er ølmaven, der ikke ses hos spurvehøgen. Duehøgen kredser i større cirkler og har længere perioder i glideflugt.

Spurvehøgens ben er lange og tynde, mens duehøgens er relativt kraftige. Ses fuglen i byer eller tæt bebyggelse, er det sandsynligvis spurvehøgen.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Spurvehøg

Biologi: Ruger 35-41 dage. 3-4 æg. Ungerne flyvefærdige efter godt en måned. Hunnerne tager fortrinsvis fugle af skovskade og duestørrelse, hannerne mindre fugle. Især hunnerne tager også mindre pattedyr.

Levested: Yngler primært i større højstammede nåle- og løvskove (over 100 ha). Ses oftest i forbindelse med parringsflugten i det tidlige forår, og når de jager på åbent land om vinteren. Lever relativt skjult.

Udbredelse: Ca. 600 par i DK. Udbredt i Europa, Asien, Nordamerika, Algeriet, Marokko, Syrien og Japan.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Duehøg.

Hvornår ses den? Både stand- og trækfugl. Begge dele i begrænset antal.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]




Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Michael S. Jensen d. 22-03-2006. Beskrivelsen er senest redigeret af Anni & Peter Nielsen d. 02-06-2014.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Klaus Malling Olsen: Feltbestemmelse af Spurvehøg/Duehøg. - se linket HER Tommy Dybbro: Fuglebogen.




Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator