Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
23. februar 2020
 

FelthåndbogenFoto/billede af Droneflue (Eristalis tenax)
Foto: Teddy Ringsborg

Galleri:
Seneste billeder | imago | larver | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Droneflue (Eristalis tenax)
Foto: Per Schans Christensen


Foto/billede af Droneflue (Eristalis tenax)
Foto: Ulf Bjerre


Foto/billede af Droneflue (Eristalis tenax)
Foto: Ella Margrethe Bang HardersDroneflue

Eristalis tenax (læst 9698 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Tovinger (Diptera)
Familie: Svirrefluer (Syrphidae)

Kendetegn: Længde 12-16 mm. Imago er mørkebrun, ofte med to eller fire orange felter på bagkroppen. Hvert øje med to, tæt behårede længdebånd. Vingerne er svagt gulbrune langs forkanten på den inderste halvdel. Den har en overfladisk lighed med Honningbiens drone, heraf det danske navn.

Variation: De orange felter på bagkroppen varierer stærkt. De er ofte særligt markante hos hannerne, der hyppigt har fire store, brede felter, som gør bagkroppen overvejende orange. Felterne kan dog også være smallere, mindre tydelige eller helt mangle, og det er ofte tilfældet hos hunnerne.

Forveksling: Den kan forveksles med andre større Eristalis-arter, især Gulfodet dyndflue (E. pertinax) og Sydlig dyndflue (E. similis), men de tæt behårede bånd på øjnene findes kun hos Droneflue (E. tenax) og er en sikker bestemmelseskarakter.

Biologi: Den overvintrer i imagostadiet, idet dog normalt udelukkende (eller i hvert fald overvejende) de befrugtede hunner overlever vinteren. Æggene lægges i næringsrigt dynd eller slam, hvor larven, som er af rottehale-typen, udvikler sig. På vore breddegrader kan den antagelig gennemføre 3-4 generationer årligt.

Levested: Idet den ofte migrerer, kan imago træffes på mange forskellige biotoper. Særlig i sensommeren og efteråret ses den ofte i stort antal overalt, hvor der er blomster, f.eks. i haver og parker. Æggene lægges f.eks. i grøfter, damme og afløbsbeholdere, gerne med et stort indhold af organiske næringsstoffer.

Udbredelse: Den er udbredt over hele Jorden, bortset fra polarområderne og er muligvis til dels blevet spredt ved menneskets mellemkomst. I Europa migrerer den i moderat antal mod nord i forsommeren, og i stort antal mod syd i sensommeren. Danmark ligger omkring nordgrænsen for, hvor den kan overvintre, og artens hyppighed her i landet skyldes således i høj grad, at den kommer flyvende hertil fra syd i forsommeren.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Droneflue.

Hvornår ses den? Overvintrede hunner ses især i marts-april på Eranthis, Hestehov, Følfod og andre tidlige blomster. Forårsgenerationen, som er fåtallig, optræder i maj-juni. Hen ad sensommeren optræder den i stigende antal fra juli til september. I oktober-november søger den efterhånden overvintring på beskyttede steder. I vintermånederne kan den dog stadig være aktiv, især på Vedbend, ligesom den jævnligt træffes, f.eks. i kældre og udhuse, når den er blevet forstyrret i vinterdvalen.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Søren Tolsgaard d. 23-03-2007. Beskrivelsen er senest redigeret af Anni Lene Nielsen d. 13-03-2011.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Bygebjerg, R., 2005: Svirrefluer. Den Danske Rødliste. - se linket HER

Torp, E., 1994: Danmarks Svirrefluer (Diptera: Syrphidae). Danmarks Dyreliv. Bd. 6.

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator