Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
5. april 2020
 

FelthåndbogenFoto/billede af Dobbeltbåndet Svirreflue (Episyrphus balteatus)
Foto: Bent Carstensen

Galleri:
Seneste billeder | imago | puppe | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Dobbeltbåndet Svirreflue (Episyrphus balteatus)
Foto: Lars Peter Pedersen


Foto/billede af Dobbeltbåndet Svirreflue (Episyrphus balteatus)
Foto: Conny Bruun


Foto/billede af Dobbeltbåndet Svirreflue (Episyrphus balteatus)
Foto: Svend HansenDobbeltbåndet Svirreflue

Episyrphus balteatus (læst 12169 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Tovinger (Diptera)
Familie: Svirrefluer (Syrphidae)

Kendetegn: Længde 8-12 mm. Imago har orangefarvet bagkrop med sorte tegninger, bl.a de karakteristiske dobbeltbånd, som har givet anledning til det danske navn. Pronotum er blankt med langsgående sort-olivenfarvede striber.

Variation: Den sort-orange tegning på bagkroppen kan variere meget. Som regel er de sorte bånd lidt bredere hos hunnerne. Når den klækkes ved lav temperatur, bliver den mørke farve endnu mere udbredt, og hunnens bagkrop kan af og til være overvejende eller helt sort (melanistisk).

Forveksling: I flugten kan den minde om Meliscaeva auricollis og Xanthandrus comtus, men de karakteristiske dobbeltstriber gør, at den næppe for alvor forveksles med andre danske svirrefluer.

Biologi: Den overvintrer i imagostadiet, idet kun de befrugtede hunner overlever vinteren. Det sker dog normalt kun i ringe antal hos os. Larven, som lever af bladlus, udvikler sig hurtigt, og op til 4-5 generationer om året kan vistnok gennemføres på vore breddegrader.

Levested: Da den ofte migrerer, kan imago træffes på mange forskellige biotoper. I sommerens løb opformerer den sig voldsomt, idet antallet i reglen kulminerer fra sidst i juli til ind i august. Larven er en vigtig bladlusprædator, også i mange dyrkede afgrøder, og arten er som regel den hyppigste af de bladlusædende svirrefluer i sensommeren, hvor imago ses overalt. I efteråret optræder den, ligesom bladlusene, i langt mindre antal.

Udbredelse: Den er vidt udbredt, bortset fra polarområderne. I Europa migrerer den mod nord i moderat antal i forsommeren, og mod syd i større antal i sensommeren. Da Danmark ligger ved nordgrænsen for, hvor den kan overvintre, skyldes artens hyppighed her i landet således, at den kommer hertil sydfra i forsommeren.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Dobbeltbåndet Svirreflue.

Hvornår ses den? Overvintrede hunner ses kortvarigt på de første forårsdage, især i marts, på Eranthis, Følfod og andre tidlige blomster. Forårsgenerationen, primært trækkende sydfra, optræder fåtalligt i maj-juni, mens en stor opformering normalt sker i juli-august. Afhængig af bladlusenes forekomst kan der visse år være massseoptræden og intensiv migration, som regel i begyndelsen af august. I efteråret er den langt mindre hyppig, men den overvintrende generation kan være aktiv meget længe, særlig på Vedbend.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Søren Tolsgaard d. 26-03-2007. Beskrivelsen er senest redigeret af Anni Lene Nielsen d. 13-03-2011.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Bygebjerg, R., 2005: Svirrefluer. Den Danske Rødliste. - se linket HER

Torp, E., 1994: Danmarks Svirrefluer (Diptera: Syrphidae). Danmarks Dyreliv. Bd. 6.

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator