Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
12. december 2019
 

FelthåndbogenFoto/billede af Birkeporcelænsspinder (Pheosia gnoma)
Foto: Anni Nielsen

Galleri:
Seneste billeder | imago | larver | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Birkeporcelænsspinder (Pheosia gnoma)
Foto: Henrik Grüttner


Foto/billede af Birkeporcelænsspinder (Pheosia gnoma)
Foto: Frank Overgaard Nielsen


Foto/billede af Birkeporcelænsspinder (Pheosia gnoma)
Foto: Michael Carlsen

Figur 1.

Birkeporcelænsspinder

Pheosia gnoma (læst 548 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Sommerfugle (Lepidoptera)
Familie: Tandspindere (Notodontidae)

Kendetegn: Den voksne sommerfugl har en mørk hætte bestående af mørke korte hår. Forvingerne har farverne brun, hvid, creme/flødefarve og sort. Det hvide omkranser en plamage, som der nok bedst beskrives som oval hvor den ene ende går ud i en spids. Det hvide felt har en langsom overgang til brun, som der igen har en langsom overgang til sort. Det sorte har dog en helt skarp overgang til randen som er creme/flødefarve og som der i visse tilfælde også kan være helt hvid. Årene ses svagt indtil sømmen hvor nogle af dem går over i hvid, og i visse tilfælde er uændret i farven.

Larven er grøn, men kan også være mere rød/lilla. Langs med siden har den en gul linie, på hver sin side af kroppen.

Variation: Den voksne sommerfugl varierer på den creme/flødefarve ved randen, som der også kan være hvid. En anden variation er årene ud mod sømmen, som der kan gå fra at være hvide til helt at mangle de hvide markeringer.

Larven varierer fra grøn til mere rød/lilla.

Forveksling: Den voksne sommerfugl kan forveksles med poppelporcelænsspinder (P. tremula). De kendes fra hinanden ved at birkeporcelænsspinder (P. gnoma) har en hvid kile ved hjørnet på forvingen. Poppelporcelænsspinder har en brun kile.

Poppelporcelænsspinder (P. Tremula) er som regel også en anelse større end birkeporcelænsspinder (P. gnoma)

Larven kan ligne mange af de andre tandspinder larver, især poppelporcelænsspinder (Pheosia tremula). En anden forvekslingsmulighed er måske ærteugle, men den har fire gule linjer.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Poppelporcelænsspinder

Biologi: Den voksne sommerfugl er aktiv om natten og kommer til lys.

Larven lever på birketræer.

Levested: Arten er udbredt og almindelig i hele landet og træffes især i birkeskove. Larven lever på birketræer hvor den spiser træets blade.

Udbredelse: Birkeporcelænsspinder er vidt udbredt i nord-europa, mellem-europa og mod øst i Rusland og det østlige Asien.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Birkeporcelænsspinder.

Hvornår ses den? Birkeporcelænsspinder flyver i to generationer fra midten af april til det sidste august og i tilfælde ind i september. Den første generation ses allerede i april og frem til slutningen af juni. I juli kan man træffe larven af 2. generation, som der flyver senere på måneden frem til slutningen af august/starten af september.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Magnus Lauritsen d. 31-07-2018. Beskrivelsen er senest redigeret af Magnus Lauritsen d. 10-09-2018.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Danmarks Sommerfugle af Morten Top-Jensen & Michael Fibiger.
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator