Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
19. februar 2020
 

FelthåndbogenFoto/billede af Blå Mosaikguldsmed (Aeshna cyanea)
Foto: Inge Nagstrup

Galleri:
Seneste billeder | imago | larver | nymfe | puppe | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Blå Mosaikguldsmed (Aeshna cyanea)
Foto: Inge Linden


Foto/billede af Blå Mosaikguldsmed (Aeshna cyanea)
Foto: Mogens Lorentzen


Foto/billede af Blå Mosaikguldsmed (Aeshna cyanea)
Foto: Mogens LorentzenBlå Mosaikguldsmed

Aeshna cyanea (læst 27648 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Guldsmede (Odonata)
Familie: Mosaikguldsmede (Aeshnidae)

Kendetegn: En af vore største guldsmede. Kropslængde 67-74 mm. Blå mosaikguldsmed har meget brede skulderstriber, en karakter den kun deler med grøn mosaikguldsmed. Siden af forkroppen er grøn, afbrudt af halvanden mørke striber. Hannens bagkrop er mørk med gule, grønne og blå tegninger; hunnens bagkrop er mørk med grønne tegninger. Den ligner de øvrige Mosaikguldsmede, men blå mosaikguldsmed kan altid kendes på, at på tværs af oversiden af de to bageste bagkropsled er der et sammenhængende og ensfarvet lyst felt, modsat de øvrige bagkropsled hvor de lyse tegninger udgør små usammenhængende pletter. De blå eller grønne farver på de sidste bagkropsled lyser op og ses så tydeligt, at det ofte er muligt at bestemme dyr selv på stor afstand.

Den flyver med stor behændighed og en hastighed af 25-30 km/t., mens den fanger insekter i en fangkurv, som den former med benene. Byttet ædes i luften - så det knaser.

Variation: Nyudviklede individer er meget lyse og svage i farverne, og kan virke meget gule og brune.

En sjælden gang kan rygpletterne på de voksne blå mosaikguldsmeds to bageste led faktisk være mere eller mindre opdelt - lidt i stil med de øvrige plettede mosaikguldsmede. Hos enkelte hanner bliver de af rygpletterne, der typisk er lysegrønne, i stedet lyseblå. (Oplysn. Mogens Holmen)

Forveksling: Eftersom hunnen af Blå Mosaikguldsmed er GRØN, knytter den mest oplagte forvekslingsmulighed sig til Grøn Mosaikguldsmed. Grøn mosaikguldsmed har ikke de sammenhængende lyse felter på de to bageste bagkropsled, det er en karakter unik for blå mosaikguldsmed. Desuden kendes grøn mosaikguldsmed på, at forkroppens sider er ensfarvet gulgrønne uden tværbånd.

Den kan ved første øjekast også forveksles med stor kejserguldsmed. Stor kejserguldsmed er ensfarvet grøn på skuldre og på siden af forkroppen. Mønstret på bagkroppen af stor kejserguldsmed er ved nærmere eftersyn meget anderledes end ved blå mosaikguldsmed.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Grøn Mosaikguldsmed, Stor Kejserguldsmed

Biologi: Den er 2-3 år om sin udvikling: ægudviklingen varer knap 1 år (æggene overvintrer og klækkes det følgende forår), og larveudviklingen varer normalt godt 1 - 2 år.

Den flyver med stor behændighed og en hastighed af 25-30 km/t., mens den fanger insekter i en fangkurv, som den former med benene. Byttet ædes i luften - så det knaser.

Levested: Yngler i de fleste slags stillestående vande. Mange af dens ynglelokaliteter er ganske små og den yngler således gerne i små, lunt beliggende havedamme, regnvandsbassiner og branddamme.

Den flyver ofte langt fra vand, jager gerne langs hegn, skovstier og i skovlysninger.

Udbredelse: Blå mosaikguldsmed er almindeligt forekommende i hele landet.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Blå Mosaikguldsmed.

Hvornår ses den? Den flyver fra slutningen af juni til midt i oktober og er således en af de sidste guldsmede, der er på vingerne om efteråret. Den ses dog mest fra midten af juli og frem til begyndelsen af september.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]

Atlasprojekt: NYT Se arten på Guldsmedeatlas.dk
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Anni & Peter Nielsen d. 15-09-2004. Beskrivelsen er senest redigeret af Nicholas Bell d. 06-01-2015.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Ole Fogh Nielsen: De danske guldsmede.
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator