Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
26. maj 2019
 

Felthåndbogen





Dværgsnegås

Chen rossii (læst 2817 gange)

Klasse: Fugle (Aves)
Orden: Andefugle (Anseriformes)
Familie: Svaner, gæs og ænder (Anatidae)

Kendetegn: En lille gås. Kun 53-66cm og en vægt på 1 – 1,5 kg. Den gamle fugl helt ren hvid med sorte vingespidser. Næb og ben lyst rødlige med et blåligt skær ved næbroden hos gamle hanner, der også kan have vorteagtige gevækser ved næbroden. Ungfuglen som den gamle men med gråligt anstrøg på nakke og skuldre og grålige ben og næb. Findes i en blå variation, hvor kroppen er mørkegrå, hovedet hvidt, forlængede skulderfjer sorte med hvide kanter og forvingen lysegrå. Den blå variant er sjælden. Stemmen er en meget høj gakken, højere end hos snegåsen.

Variation: Ingen ud over den blå form.

Forveksling: Især den gamle fugl kan forvekles med snegås. Snegåsen er større og har mere ”grågåsetræk”. Det sikreste kendetegn er at Ross’en mangler ”smilet” ved mundvigen, som findes hos snegåsen. I luften er vingeslagene hurtigere hos Ross’en og i flok ( hvilket ikke er så sansynligt i Danmark) bevæger de sig med større udsving og drejninger, lidt ligesom krikænder. Ungfuglen er mere hvid end snegåsen.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Snegås

Biologi: Yngler i kolonier på tundraen. Følger i store træk snegrænsen på trækket sydpå om efteråeret og nordpå om foråret. Bestanden i dens naturlige udbredelsesområde er steget betydeligt de senere år, og man forsøger at stoppe bestandsvæksten for at begrænse skader på tundraen.

Lever hovedsageligt af plantedele.

Levested: Uden for ynglesæsonnen dyrkede marker og enge i nærheden af vand. I ynglesæsonnen tundra.

Udbredelse: Det vestlige og centrale Nordamerika

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Dværgsnegås.

Hvornår ses den? I Danmark mest sansynligt som undsluppen fangenskabasfugl, og da oftest i forbindelse med trækket af andre gæs i september- maj

Status: Arten er sjælden i Danmark [?]




Skrevet/lagt på nettet af Niels J. Henriksen d. 31-01-2007




Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator