Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
10. april 2020
 

FelthåndbogenFoto/billede af Kratløber (Carabus nemoralis)
Foto: Jonas Lutz

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Kratløber (Carabus nemoralis)
Foto: Klaus Bek Nielsen


Foto/billede af Kratløber (Carabus nemoralis)
Foto: Werner Meng


Foto/billede af Kratløber (Carabus nemoralis)
Foto: Bo ValeurKratløber

Carabus nemoralis (læst 14437 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Biller (Coleoptera)
Familie: Løbebiller (Carabidae)

Kendetegn: Længde: 22-26 mm. En ret stor og noget kompakt løbebille, som på afstand udmærker sig ved en svagt brunlig eller blåviolet farve på dækvingerne. Kanten af pronotum og dækvingerne er ofte klart violette. Det bedste kendetegn er en generel violetfarvning kombineret med, at der på hver dækvinge er tre rækker af tydeligt runde fordybninger, ca. 10 i hver række.

Variation: Farveglansen kan variere en smule, men normalt dog inden for det brunviolette.

Forveksling: Umiddelbart synes risikoen for forveksling med Jysk løber (C. problematicus) at være størst.

Normalt er Kratløber violetskinnende nærmest overalt. Jysk løber er især skinnende i kanten og oftest lidt mere blålig.

Nøglepunktet i Victor Hansen er, at antennernes 2. led hos Jysk løber er over dobbelt så langt som bredt, mens det hos Kratløber kun er højst dobbelt så langt som bredt. Denne karakter ses tydeligt på de fleste billeder i galleriet.

Men så er Kratløber også mere "bagtung" i kropsformen, dvs. at det bredeste punkt på dækvingerne sidder langt efter midten, mens Jysk løber er mere elegant symmetrisk - det bredeste punkt lige lige omkring midten.

Mange har gennem tiden utvivlsomt kaldt Kratløber forVvioletrandet løber (C. violaceus) på grund af farven og de violette rande. Violetrandet løber har dog næsten helt glatte dækvinger og er væsentligt større.

Den sjældnere Lyngløber (Carabus arvensis) er også en forvekslingsmulighed. Den er generelt noget slankere, og mangler afgrænset violet farvetegning på pronotums og dækvingernes sider. Dækvingerne har i øvrigt fine punktstriber, og de fordybede dækvingepunkter er forbundne af forhøjninger, som ikke er til stede hos Kratløber. Den er i øvrigt mindre, idet den måler 15-20 mm.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Jysk Løber, Violetrandet Løber, Lyngløber

Biologi: Arten yngler om foråret, men voksne individer kan træffes året igennem. Den ernærer sig som rovdyr og spiser alt, den kan overmande. Den bider føleligt (), hvis man klemmer den lidt.....

Levested: Kratløber er utvivlsomt den mindst krævende af alle de store løbebiller, idet man finder den i agerland, i skove samt i haver.

Udbredelse: Kratløber er udbredt over hele landet, dog mest hyppigt mod øst. Den er almindelig i hele Skandinavien og anses for at være den mest talrige af Carabus-arterne.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Kratløber.

Hvornår ses den? Man møder gerne Kratløber i for- eller efteråret, specielt under havearbejde, hvor man forstyrrer den under "overdagningen" i jorden.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Morten DD Hansen d. 03-02-2007. Beskrivelsen er senest redigeret af Mathias Holm d. 13-01-2019.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Lindroth, 1985: The Carabidae (Coleoptera) of Fennoscandia and Denmark. - Fauna Entomologica Scandinavica, vol 15,1.
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator