Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
19. september 2019
 

FelthåndbogenFoto/billede af Tandet tigersnyltehveps (Amblyteles armatorius)
Foto: Jan Pedersen

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Tandet tigersnyltehveps (Amblyteles armatorius)
Foto: Bjørn Grøn


Foto/billede af Tandet tigersnyltehveps (Amblyteles armatorius)
Foto: Michael Larsen


Foto/billede af Tandet tigersnyltehveps (Amblyteles armatorius)
Foto: Ole LaursenTandet tigersnyltehveps

Amblyteles armatorius (læst 3448 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Årevinger (Hymenoptera)
Familie: Ichneumonidae (Ichneumonidae)

Kendetegn: Den relativt store ichneumoninae-hveps Amblyteles armatorius er typisk mellem 12 og 16 mm uden antennerne, som dog yderligere udgør ca 9 mm. Hovedet er sort, men med varierende gult i ansigtet. Forkroppen er sort bortset fra den gule plet på scutellum (pletten mellem vingerne set oppefra), det gule bånd lige ved baghovedet og de gule pletter foran og ved vingefæstnet. Abdomen, bagenden, er mere oval hos hunnerne og kendes for hannernes vedkommende især på, at den er gul med tre brede sorte bånd... eller er den sort med to gule bånd og gul i spidsen? Bedøm selv. Benene er gule bortset fra bagbenene, der både er sorte og gule, og fødderne, der er rødlige. Hunnerne har ikke en ydre læggebrod. Med lidt øvelse er arten relativ nem at genkende.

Variation: De fleste ichneumonidae-hvepse kan variere mere eller mindre på de farvede områder. Forbenenes og midterbenenes gule femora (første lange stykke af benet fra kroppen) kan have et lille sort mærke pegende bagud. Antennerne kan også gå fra meget mørke til gullige. Hunnerne kan desuden have flere gulfarvede bånd på bagenden.

Forveksling: Selvom der kun er én art i slægten, begår mange den fejl at tro, at diverse Ichneumon sp hanner er Amblyteles armatorius. Ichneumon xanthorius, Tigersnyltehveps, ligner en del, og også Ichneumon sarcitorius - se linket HER har sine ligheder. Sammenlign eventuelt dit fund grundigt med billederne på fugleognatur.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Tigersnyltehveps

Biologi: Det er tydeligt, at vi har at gøre med en hveps, der nyder godt af at efterligne gedehamsenes advarselsfarver. Fra juni foregår parring, og den befrugtede hun lægger sine æg i egnede natsværmerlarver. De foretrukne familier er hovedsagligt Noctuidae (især Stor smutugle - se linket HER men også Hvedeugle - se linket HER og Agerugle - se linket HER ) og Notodontidae, men man har også set arten snylte på visse larver af Geometridae, Lymantriidae, Saturniidae og Lasiocampidae. Når æggene klækker, lever hvepselarven inden i den levende natsværmerlarve, og ender med at forpuppe sig i den udhulede vært. Man kan af og til finde voksne individer på skærmplanter, hvor de søger nektar. Hunnerne overvintrer.

Levested: Ses typisk ved levende hegn, enge, parker, naturlige haver og skovbryn ved grantræer.

Udbredelse: I hele Danmark. Også udbredt i det meste af Europa, store områder i Østen og Nordamerika.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Tandet tigersnyltehveps.

Hvornår ses den? Ifølge fugleognatur; især om sommeren.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Jonas Lutz d. 14-08-2016. Beskrivelsen er senest redigeret af Jonas Lutz d. 26-07-2019.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Insectinfo - se linket HER

Wikipedia - se linket HER

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator