Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
22. februar 2019
 

FelthåndbogenFoto/billede af Tøndersvamp (Fomes fomentarius)
Foto: Ebbe Kristensen

Galleri:
Seneste billeder | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Tøndersvamp (Fomes fomentarius)
Foto: Eva Olsen


Foto/billede af Tøndersvamp (Fomes fomentarius)
Foto: Leif Knudsen


Foto/billede af Tøndersvamp (Fomes fomentarius)
Foto: Poul OlsenTøndersvamp

Fomes fomentarius (læst 19405 gange)

Klasse: Agaricomycetes (Agaricomycetes)
Orden: Polyporales (Polyporales)
Familie: Stilkporesvampfamilien (Polyporaceae)

Kendetegn: Frugtlegemet er flerårigt, (kan blive mere en et årti gammel). Hatten kan blive op mod 55 cm bred, kan stå omkring 28 cm ud fra værten, og bliver over 25 cm tyk.

Hatoversiden er furet i koncentriske zoner, glat, hård (nærmest som sten, når den bliver et par år gammel) mørkegrå til grå, med lysere grå eller gråbrune "bælter", i randen er den okkerbrun til lys kakaofarvet. Ofte er svampen forsynet med nogle "forstenede" knudrede furer, og den kan være mere eller mindre dækket af grønne alger. Vækstzonerne kan danne ret tydelige bløde "trapper", og kanten kan være svagt uregelmæssigt bølget.

Porerne er runde, og der er 2-5 porer pr. mm.

Selve porefladen er vandret, hvidlig, grålig eller okkerbrun til mange nuancer af læder, ofte lys læder eller gulbrunlig.

Konsistensen er træagtig inden i, og ofte næsten så hård som sten uden på efter nogle år.

Lugten er ubetydelig.

Tøndersvamp på Birk er ofte lysere og mindre end Tøndersvamp på Bøg, selvom det genetisk er helt samme art.

Forveksling: Har man først set et billede af svampen kan man som regel genkende den.

Randbæltet Hovporesvamp har livligt farvede brune-rødbrune zoner udad på hatten, og desuden en karakteristisk syrligt-krydret lugt.

Flad Lakporesvamp er typisk flad og brun, med en skorpe som ødelægges hørligt ved fingertryk. Kødet er rødbrunt, og mangler i modsætning til Tøndersvamp mycelium ved tilheftningsbasis. Poremundingerne hos denne art bliver rødbrune ved tryk.

Arter af Ildporesvamp ligner ikke særlig meget, men kan om ikke andet kendes på den livligt farvede rustbrune poreflade.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Randbæltet Hovporesvamp

Biologi: Tøndersvamp er hvidmulddanner, d.v.s. den nedbryder både veddets cellulose og lignin.

Vokser på løvtræstammer, meget gerne bøg eller birk, både på levende og døde træer. Den sidder ofte ret højt oppe, men den kan sagtens findes i jordhøjde også. Før i tiden kaldte man den også for Fyrsvamp og endnu tidligere Tønderfyrsvamp, alt dette grundet dens brugbarhed, når der skal tændes bål.

Den har været brugt til at opbevare og transportere gløder i til optænding af nye bål m.v. Den kan holde gløder "levende" i op til et par uger.

Det er oftest Tøndersvamp, der slår gamle bøge ihjel. Man har fundet ud af, at så at sige alle bøge er inficeret med Tøndersvamp, men at det først påvirker træets vitalitet og fører til frugtlegemedannelse, når det bliver gammelt eller af andre grunde svækkes: - se linket HER

Levested: På løvtræs stammer, meget gerne bøg eller birk.

Udbredelse: Meget almindelig på egnede voksesteder, især døde og skrantende træer af Bøg og (Vorte-)Birk - og godt kendt svamp i DK. Den er dog også ret hyppig på andre løvtræsarter, f.eks. Eg og Rød-El.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Tøndersvamp.

Hvornår ses den? Hele året.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Michael Filtenborg d. 21-10-2006. Beskrivelsen er senest redigeret af Poul Evald Hansen d. 12-08-2018.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Jan Vesterholt: Danmarks Svampe, Gyldendal 2009, ISBN: 978-87-02-07936-4
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator