Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Jens Holmkvist
    Foto: Jens Holmkvist
  • Fotograf: Jens Holmkvist
    Foto: Jens Holmkvist
  • Fotograf: Finn Lillethorup
    Foto: Finn Lillethorup

Svær at bestemme!

Kan af uøvede forveksles med Rødmende, og Høj Fluesvamp.

Kendetegn

: Hatten er 4-10 cm. bred og ofte med lidt kamfuret rand. Grundfarven er læderbrun til gråbrun, og hatten er beklædt med ret små og ret regelmæssige helt hvide skæl.

Stokken er hvid, 7-10 x 1-2 cm, cylindrisk til kølleformet - og med en tydelig knold, der er hvid og trævlet og har en karakteristisk opstående kant. Stokken har i reglen en tydelig, hængende, slap, hvid ring, som er rester af lamelsvøbet.

Kødet er hvidt, og ikke-rødmende i brud og sneglegnav m.v.

Sporefarven er som hos andre fluesvampe hvid.

Panter-Fluesvamp
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Jørgen Stefansen

Forveksling

: Rød Fluesvamp har rød-orange grundfarve på hatten og ikke den veldefinerede opstående kant på knolden nederst på stokken.

Rødmende Fluesvamp har ikke den tydeligt afsatte knold med veldefineret kant forneden på stokken. Hattens grundfarve er lysere brunrosa til lyst læderbrun, skællene er lyst kødfarvede (og ikke hvide) og ringen på stokken er tydeligt foldet/pliceret, hvor den er glat hos Panter-Fluesvamp.Rødmende Fluesvampe rødmer langsomt (men ikke altid meget tydeligt) i brud og sneglegnav.

Høj Fluesvamp har også lysebrun-lyst læderbrun grundfarve på hatten, men større mere uregelmæssige lyst gråhvide skæl; den har i reglen tydeligt fnugget stok, og ikke den veludviklede knold med tydelig kant, som Panter-Fluesvamp har. Iøvrigt er Høj Fluesvamps ring stribet/pliceret, hvad ringen ikke er hos Panter-Fluesvamp. Endelig har Høj Fluesvamp en karakteristisk krydret ræddikeagtig lugt som hos Kugleknoldet Fluesvamp, hvor Panter-Fluesvamps lugt nærmest er neutral.

Udbredelse

: Den er ret almindelig på passende levesteder i det meste af Danmark.
Panter-Fluesvamp - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Medio juli til primo oktober.

Tidsmæssig fordeling

af Panter-Fluesvamp baseret på Naturbasens observationer:
Panter-Fluesvamp - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Panter-Fluesvamp - månedlig fordeling

Biologi

: Den danner mykorrhiza med løvtræer, sjældent med nåletræer, og ser ud til at have en vis forkærlighed for kalkholdig bund.

Panter-Fluesvamp er meget giftig, giftigere end Rød Fluesvamp, som den deler de vigtigste giftige indholdsstoffer med, men har dem i højere koncentration.

Slægten Fluesvamp har fået sit danske navn på baggrund af, at bønderne i ældre tider brugte at smøre en grød af Rød Fluesvamp på staldvæggene, hvor den gjorde det af med mange af fluerne. - Mon ikke Panter-Fluesvamp - som er væsentligt mindre almindelig end Rød Fluesvamp - har samme virkning?

Levested

: I løvskov, gerne på kalkholdig bund, sjælden i nåleskov.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Jan Vesterholt: Danmarks Svampe, Gyldendal 2009, ISBN: 978-87-02-07936-4

Funga Nordica , Henrik Knudsen & Jan Vesterholt (mange forfattere til de forskellige grupper), ISBN, Nordsvamp 2008, udgivet med støtte af Aage V. Jensens Fonde. ISBN 978-87-983961-3-0

De senest indberettede arter i Naturbasen: