Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
26. februar 2020
 

FelthåndbogenFoto/billede af Spidsplettet Libel (Libellula fulva)
Foto: Lærke Nielsen

Galleri:
Seneste billeder | imago | nymfe | puppe | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Spidsplettet Libel (Libellula fulva)
Foto: Bent Carstensen


Foto/billede af Spidsplettet Libel (Libellula fulva)
Foto: Mogens Lorentzen


Foto/billede af Spidsplettet Libel (Libellula fulva)
Foto: Torben HvidSpidsplettet Libel

Libellula fulva (læst 5375 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Guldsmede (Odonata)
Familie: Libeller (Libellulidae)

Kendetegn: Spidsplettet libel har en kropslængde på ca. 40-45mm. Unge individer er gul-orange med en tydelig sort streg ned langs midten af bagkroppen. Den kønsmodne han er blåpudret med en sort bagkropspids, hvorimod hunnen ændrer farve mere til gul-brun / brunlig. Ældre hanner har tydeligt grå-blå øjne.

Spidsplettet libel har et tydeligt mørkt felt på bagvingens basis, og et aflangt smalt mørkt felt på forvingens basis. Både hanner og hunner har ofte mørke vingespidser.

Variation: Helt gamle hunner kan blive meget mørke og virke næsten ensfarvede på kroppen. Undertiden kan gamle hunner have en vis blåpudring af bagkroppen, dog ikke så kraftigt som hos de ældre hanner. Hannerne kan efter parring miste en stor del af blåpudringen midt på bagkroppen.

Omfanget af de mørke pletter på vingespidserne varierer mellem individer, fra at være meget tydelige til slet ikke at være til stede.

Forveksling: Spidsplettet libel kan forveksles med Blå libel, hvor hannen også er blå og hunnen er gul-brun til brunlig. De mørke felter ved vingebasis er væsentlig mindre ved Spidsplettet libel, især feltet ved forvingebasis skiller sig ud. Spidsplettet libel mangler også helt de lyse felter som Blå libel har langs bagkropsiderne, samt de lyse skulderstriber (antehumeralestriber). Endelig har Spidsplettet libel en slank kropsbygning sammenlignet med Blå libel.

Hunner kan forveksles med fireplettet libel, her skilles de to arter let ad på tilstedeværelsen af de fire nodalpletter der giver fireplettet libel sit navn.

De mørke vingefelter ved basis og vingespidsen skiller spidsplettet libel fra de to blåpile arter. Både stor og lille blåpil mangler disse.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Blå Libel, Fireplettet Libel, Lille Blåpil

Biologi: Spidsplettet libel har en adfærd, der minder meget om Fireplettet libels, hvad angår territorium og brug af udkigspunkter. Hannerne kan være meget tro mod udvalgte udkigspunkter og vil vende tilbage til den samme gren gang på gang.

I Danmark er larverne 2(-3) år om udviklingen.

Levested: Spidsplettet libel stiller krav til vandkvalitet og habitatstrukturen. Den findes i Danmark i relativt rent rindende vand med en varieret bredvegetation, eller i rene søer med en god bestand af flydebladsarter.

Udbredelse: Spidsplettet libel er relativt sjælden i Danmark og findes i nyere tid hovedsaglig i dele af Midtjylland og af Vest- og Sydsjælland.

Tidligere har den desuden været fundet bl.a. ved Furesøen (Nordøstsjælland), ved Tryggevælde Å (Sydøstsjælland), ved Arreskov Sø (Fyn) og ved Hald Sø (Midtjylland)

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Spidsplettet Libel.

Hvornår ses den? Spidsplettet libel ses på vingerne fra tidlig maj til tidlig august.

Status: Arten er relativt sjælden i Danmark [?]

Atlasprojekt: NYT Se arten på Guldsmedeatlas.dk
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Nicholas Bell d. 30-12-2013. Beskrivelsen er senest redigeret af Mogens Holmen d. 31-08-2014.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Dijkstra, K-D. 2006. Field Guide to the Dragonflies of Britain and Europe. British Wildlife Publishing

Nielsen, O.F. 1998. De Danske Guldsmede. Apollo Books

Askew, R.R. 2004. The Dragonflies of Europe. Harley Books

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator