Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
20. september 2019
 

FelthåndbogenFoto/billede af Ophion obscuratus (Ophion obscuratus)
Foto: Kjeld Brem

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Ophion obscuratus (Ophion obscuratus)
Foto: Jonas Lutz


Foto/billede af Ophion obscuratus (Ophion obscuratus)
Foto: Kevin Kuhlmann Clausen


Foto/billede af Ophion obscuratus (Ophion obscuratus)
Foto: Tania Jensen

Figur 1.

Ophion obscuratus

Ophion obscuratus (læst 2177 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Årevinger (Hymenoptera)
Familie: Ichneumonidae (Ichneumonidae)

Kendetegn: Ophion obscuratus, som er ca 15-22 mm lang (uden antenner), er en af de få orange seglhvepse som er lettest at genkende. Med sine klare lyse striber på forkroppen skiller den sig nemlig ud fra de fleste andre orange seglhvepse. Bagkroppen er lang og virker meget smal set ovenfra, men fra siden mere bred. På grund af artens nataktive levevis er dens ocelli (tre lysfølsomme øjne på toppen af hovedet) større end hos dagaktive snyltehvepse

Variation: Snyltehvepse har det med at variere i størrelse da størrelsen afhænger af værtsdyrets beskaffenhed. Ophion obscuratus er blevet studeret i England og ser ud til at have tre forskellige variationer: en forårsvariation, en efterårsdværg-variation og en efterårskæmpe-variation sidstnævnte er den man hyppigst støder på. Man er ikke helt sikker på om der i virkeligheden er tale om at de tre variationer er tre separate arter.

Forveksling: Den uerfarne i seglhvepse vil have meget svært ved at skelne Ophion sp. (Ophioninae) fra Netelia sp. (Tryphoninae), ja, man vil nok endda kunne forveksle større orange hvepse fra familien Braconidae, som fx Homolobus sp. ( - se linket HER ), med seglhvepse. En enkel måde man kan kende en Ophion fra en Netelia, er ved vingemønsteret. Netelia har en lukket areolet, mens Ophion har en åben. Se Figur 1 nederst til højre på siden - Ophion øverst og Netelia nederst.

Arten har meget tilfælles med O. forticornis, som dog er langt mindre almindelig. O. forticornis findes desuden kun i nærheden af klitter, har mindre afstand mellem de lysfølsomme øjne og facetøjnene og har en mere slank bagkrop.

De dværgudgaver af Ophion obscuratus som ikke har så tydelige lyse striber på forkroppen, kan til gengæld ligne O. crassicornis og O. parvulus utroligt meget. De kan dog alligevel adskilles ved at O. obscuratus har lysere rander ved indersiden af øjnene, og at arten er gullig på den ene del af vingemærket (stigma, se pil på Figur 1).

Som du blandt andet kan se i felthåndbogen er der mange nataktive orange snyltehvepse

I felthåndbogen kan du læse mere om: Zele albiditarsus, Zele chlorophthalmus, Zele deceptor

Biologi: De nataktive hunner lægger deres æg i forskellige arter af natsommerfuglelarver. Da værtslarverne ikke lever i træ, har de ikke brug for en lang læggebrod som den sabelhvepsene kan prale af. Forårsvariationen og efterårsdværg-variationen af O. obscuratus har man udruget fra natsommerfuglelarver af familien Noctuidae, som for eksempel Mythimna sp. og Lycophotia sp. Efterårs- (og vinter-) kæmpe-variationen har man aldrig klækket. Værten må helt sikkert være en meget almindelig, men sjældent indsamlet, Noctuidae-larve.

Levested: Overalt hvor dens værtslarver holder til.

Udbredelse: Er ifølge Taxapad udbredt i store dele af Europa og Østen. - se linket HER

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Ophion obscuratus.

Hvornår ses den? Næsten hele året da voksne individer også er på vingerne om vinteren. Erfaringer fra England viser at man ikke skal regne med at møde den i juni og juli. Da arten er nataktiv kan man især møde denne og andre seglhvepse ved lyslokning.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Jonas Lutz d. 08-06-2017. Beskrivelsen er senest redigeret af Jonas Lutz d. 26-08-2018.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Encyclopedia of Life - se linket HER

Naturespot - se linket HER

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator