Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
18. marts 2019
 

FelthåndbogenFoto/billede af Spiselig Rørhat (Boletus edulis)
Foto: Birgit Knudsen

Galleri:
Seneste billeder | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Spiselig Rørhat (Boletus edulis)
Foto: Eva Olsen


Foto/billede af Spiselig Rørhat (Boletus edulis)
Foto: Henny Filbert


Foto/billede af Spiselig Rørhat (Boletus edulis)
Foto: Frede ScheyeSpiselig Rørhat

Boletus edulis (læst 68144 gange)

Klasse: Agaricomycetes (Agaricomycetes)
Orden: Rørhatordenen (Boletales)
Familie: Rørhatfamilien (Boletaceae)

Kendetegn: : Hatten er fedtet (især lige efter regnfald), brun til gråbrun, ofte er hatten lidt ujævn (nupret), 10-15 centimeter i diameter, dog kan der findes enkelte svampe med 25 cm i diameter.

Rørene er fine og runde. De er hvide til at starte med, men bliver gule med alderen og til sidst bliver de nærmest olivengrønne.

Stokken er normalt hvidlig eller brunlig, 5-10 cm høj og 2-4 cm tyk, forsynet med et fint hvidt net, dog har de brunligt stokkede eksemplarer ofte kun tydeligt hvidt net øverst oppe ved hatten, desuden har stokken som regel en ordentlig bule nederst, der kan række temmelig højt op på stokken. Dette er en god indikator af, at det er en Karl Johan, men brug også de andre oplysninger for en sikkerheds skyld

Smagen er mild og nøddeagtig; hvad det kulinariske angår er stokken velegnet som rå snack og hatten kan tilberedes på mange måder.

Variation: Denne svamp kan variere en del som beskrevet ovenfor, men er let genkendelig og bestemt værd at plukke.

Forveksling: Galde Rørhat (Tylopilus félleus), Sommer-Rørhat (Bolétus réticultus). Den første adskiller sig især ved at have et mørkt og tydeligt stoknet, ved modenhed laksefarvede rør og den normalt meget bitre smag. Spiselig Rørhat har i modsætning til Sommer-Rørhat en gummiagtig elastisk-sej hathud.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Galde-Rørhat, Sommer-Rørhat

Biologi: Karl Johan er en Rørhat, og lever udelukkende i skove, men den er ikke kræsen, når der skal vælges type af skov, den findes nemlig både i nåle- og løvskov.

Levested: Den findes i mange forskellige slags skov. Min erfaring er, at den ofte findes i skel mellem nåle- og løvskov, (især imellem Bøg og Gran eller Fyr).

Udbredelse: Svampen er en almindelig svamp i de danske skove, og kan ofte høstes i rigelige mængder. Grundet svampens til tider imponerende størrelse, behøver der ikke at være ret mange svampe for at udgøre et måltid.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Spiselig Rørhat.

Hvornår ses den? Svampen ses normalt mellem august og november med højsæson i september/oktober, enkelte kan dog allerede findes i juni.

Højsæsonen i bøgeskov er midt i september.

Højsæsonen i granskov/nåleskov er i oktober.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Michael Filtenborg d. 25-08-2005. Beskrivelsen er senest redigeret af Torbjørn Borgen d. 22-04-2011.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Nogle af oplysningerne er fra Politikens Svampebog, første oplag, 1999.
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator