Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
17. februar 2020
 

FelthåndbogenFoto/billede af Snyltende Posesvamp (Volvariella surrecta)
Foto: Morten Kofoed-Hansen

Galleri:
Seneste billeder | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Snyltende Posesvamp (Volvariella surrecta)
Foto: Poul Evald Hansen


Foto/billede af Snyltende Posesvamp (Volvariella surrecta)
Foto: Erik Poulsen


Foto/billede af Snyltende Posesvamp (Volvariella surrecta)
Foto: Erik Poulsen

Figur 1.

Snyltende Posesvamp

Volvariella surrecta (læst 3735 gange)

Klasse: Agaricomycetes (Agaricomycetes)
Orden: Champignonordenen (Agaricales)
Familie: Skærmhatfamilien (Pluteaceae)

Kendetegn: Hatten bliver 30-50 mm bred og er hvid til gråhvid og ret ofte gullig i midten. Hatten er fint silkefibret og mere eller mindre glinsende. Stokken bliver 10-70 mm x 4-12 mm; ofte er stokken ret kort; den er hvid til gråhvid og dunet i den øverste del; den har ingen ring. Forneden omgives stokken af en fodpose, volva, som er smudsighvid. Volva er en rest af fællessvøbet, som omgiver den unge, frembrydende svamp. Sporefarven er ret mørkt rosa med brunlig tone.

Snyltende Posesvamp vokser altid på Tåge-Tragthat.

Variation: Hos ældre eksemplarer strækker stokken sig ofte noget.

Forveksling: Svampens vært, Tåge-Tragthat (i forbindelse med dens fodpose, som omslutter det nederste af stokke samt den brunlig-rosa sporefarve), gør, at den ikke bør kunne forveksles med andre svampe. Fodposen (volva) forekommer hos danske svampe kun hos posesvampe og nogle arter af Fluesvamp (Grøn og Snehvid Fluesvamp); men fluesvampene er mykorrhizasvampe, hvis frugtlegemer gror frem på jord.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Tåge-Tragthat, Snehvid Fluesvamp

Biologi: Snyltende Posesvamp vokser altid på Tåge-Tragthat - se linket HER - På yngre tågetragthatte kan man være heldig at se de frembrydende Snyltende Posesvamp som hvide knopper eller halvkugler, der hurtigt vokser i størrelse. Når svampen strækker sig bliver en del af fællessvøbet tilbage som en fodpose, volva, der omgiver stokken forneden.

I reglen er det bestemte hekseringe af Tåge-Tragthat, der er angrebet af Snyltende Posesvamp. Man finder den så ofte ikke på hekseringe i det umiddelbare nabolag. En enkelt tågetragthat kan bære adskillige frugtlegemer af Snyltende Posesvamp (jeg har set nogle med op til 10). Formentlig vokser Snyltende Posesvamps mycelium op i tåge-tragtahattens frugtlegemer nedefra, d.v.s. det findes i jorden. Det er usandsynligt at myceliet spirer frem direkte på tågetragthattens frugtlegeme, men spørgsmålet er ikke helt afklaret.

Levested: Snyltende Posesvamp vokser på gamle tågetragthatte. Tåge-Tragthat vokser i både løv- og nåleskov. Jeg har dog kun set tågetragthatte inficeret med Snyltende Posesvamp i nåleskov (Rød-Gran, Skov-Fyr, Kæmpe-Gran).

Udbredelse: Snyltende Posesvamp er sjælden i Danmark og rødlistet i kategorien: VU (vulnerable, sårbar). Inden for de sidste 10 år er den fundet på ca. 7 lokaliteter, de fleste på Sjælland. Artens mest konstante voksested ser ud til at være Vestskoven (Albertslund), hvor den siden 1994 har kunnet findes næsten hvert år. Fra Vestskoven kendes den fra ca.12 hekseringe af Tåge-Tragthat, ofte fra de samme flere efterfølgende år.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Snyltende Posesvamp.

Hvornår ses den? Den kommer sammen med tågetragthattene, som regel lidt hen på sæsonen fra begyndelsen af oktober. Den forsvinder igen med den første nattefrost, og jeg har ikke set Snyltende Posesvamp efter midten af november.

Status: Arten er sjælden i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Poul Evald Hansen d. 20-11-2007. Beskrivelsen er senest redigeret af Poul Evald Hansen d. 30-12-2011.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Danske Storsvampe, redigeret af Jens H. Petersen og Jan Vesterholt (mange forfattere), Gyldendal 1990 i samarbejde med Foreningen til Svampekundskabens Fremme, ISBN 87-01-09932-9.

Svampar Svengunnar Ryman & Ingmar Holmåsen Interpublishing Stockholm 1984 ff. ISBN 91-86448-14-5 side 388.

De Danske Svampenavne. Jens H. Petersen & Jan Vesterholt 2003

Den danske rødliste / Fagdatacenter for Biodiversitet og Terrestrisk Natur (B-FDC). - Danmarks Miljøundersøgelser, 2004-. Findes på: - se linket HER

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator