Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Bjarne Nielsen
    Foto: Bjarne Nielsen
  • Fotograf: Michael Ørsted
    Foto: Michael Ørsted
  • Fotograf: charlotte Kock petersen
    Foto: charlotte Kock petersen

Kendetegn

: Hatten er normalt 3-11 cm høj og ca. 2-5 cm bred på bredeste sted. Den er uregelmæssigt kegleformet, alt lige fra en kort næsten matematisk regulær kegle til en smukt langstrakt kegleform med en svag udvidelsesgrad nedefter. Underkanten af hatten vokser til stokken. Hatstrukturen er som en vild bikage (vokstavle), dog er cellerne ikke regelmæssige i formen. Farven er fra en smuk mørkebrun, over ravbrunlig (især set i modlys) til gråbrunlig eller næsten rigtigt sort som ung. Hatten er hul indvendigt, og denne hulhed fortsætter ned i stokken. Indersiden af cellerne er ravbrune til en halvmørk cremefarve, men næsten altid dækket med hvidlige fnug/vorter der giver dem et fløjlsagtigt udseende, når de er udsat for lys.

Stokken er normalvis 3-6,5 cm høj, ca. 1-2,6 cm bred, rundcylindrisk eller en anelse udvidet nedefter. Den er forsynet med rynker eller kraftigt furet, tæt besat med fnug og er lyst creme i farven.

Kegle-morkel har ingen lugt af betydning i frisk tilstand, men den får en sødlig og vammel lugt når den er ved at være overmoden.

Kegle-Morkel
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Per Taudal Poulsen

Variation

: Nogle eksemplarer er rapporteret at have en hathøjde på over 16 cm, men dette må ses som yderst sjældent.

Forveksling

: Den kan især forveksles med Hætte-morkel, og Spiselig (almindelig) morkel.

Udbredelse

: Den er ikke almindelig nogle steder, men kan visse steder i Nord- og Nordvestjylland betegnes som hist og her især på træflis.
Kegle-Morkel - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Det er en rigtig forårssvamp, der titter frem i april og forsvinder igen i løbet af maj eller senest først i juni i gode år.

Tidsmæssig fordeling

af Kegle-Morkel baseret på Naturbasens observationer:
Kegle-Morkel - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Kegle-Morkel - månedlig fordeling

Biologi

: Kegle-morkel vokser modsat de andre i slægten Morchella i nåleskov eller på træflis, hvilket minder mere om svampene i Gyromitra slægten i stedet.

Levested

: Arten lever på jorden i nåleskove, dog gerne åbne nåleskove eller blandingsskove af nåle- og løvtræer, eller voksende på træflis. Det sidst nævnte bliver mere og mere almindeligt.

De senest indberettede arter i Naturbasen: