Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
28. februar 2020
 

FelthåndbogenFoto/billede af Sortmærket Kobbervandnymfe (Lestes dryas)
Foto: Belinda Andersen

Galleri:
Seneste billeder | imago | nymfe | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Sortmærket Kobbervandnymfe (Lestes dryas)
Foto: Niels Jæger


Foto/billede af Sortmærket Kobbervandnymfe (Lestes dryas)
Foto: Mogens Lorentzen


Foto/billede af Sortmærket Kobbervandnymfe (Lestes dryas)
Foto: Thomas Hornum Jensen

Figur 1. Figuren viser forskellen i hannernes bagkropsvedhæng ved almindelig kobbervandnymfe (Lestes sponsa) og sortmærket kobbervandnymfe (Lestes dryas).

Sortmærket Kobbervandnymfe

Lestes dryas (læst 4173 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Guldsmede (Odonata)
Familie: Kobbervandnymfer (Lestidae)

Kendetegn: Sortmærket kobbervandnymfe er en stor og kraftig kobbervandnymfe med små mørke til sorte vingemærker. Hannerne er tydeligt blåpudrede på bagkroppens første og sidste to led. Bagkroppens 2. led er dog kun blåpudret på den første halvdel. Hannernes nederste bagkropsvedhæng er kraftige og bøjer ind mod hinanden i en 90 graders vinkel (se figur 1). Hunnerne er udstyret med en meget kraftig læggebrod.

Forveksling: Sortmærket kobbervandnymfe kan nemt forveksles med andre kobbervandnymfer. Står man med et typisk eksemplar i hånden er der imidlertid en række entydige karakterer. Det bedste kendetegn er for hannernes vedkommende det karakteristiske bagkropsvedhæng (se figur 1). Også blåpudringen på 2. bagkropsled på udfarvede eksemplarer giver et godt fingerpeg om arten. Et godt kendetegn til at adskille hunner af sortmærket fra hunner af almindelig kobbervandnymfe er, at sortmærket er farvet metallisk grøn på siden af prothorax. Står man med en hun i hånden bliver man ofte overrasket over hvor stor og kraftig arten er og dette gælder ikke mindst læggebrodden.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Almindelig Kobbervandnymfe

Biologi: Sortmærket kobbervandnymfe er god til at kolonisere nye vandhuller. Den kan således dukke op i temporære vandansamlinger og leve der en sæson eller to hvorefter den igen kan forsvinde, hvis forholdene ændrer sig til det ugunstige. Sortmærket kobbervandnymfe har i stil med de andre kobbervandnymfer en et-årig livscyklus.

Levested: Sortmærket kobbervandnymfe foretrækker helt eller delvist sommerudtørrende stillestående vande. Det kan være alt lige fra moser, næringsrige vandhuller på marker og større søers vegetationsrige bredzoner, hvor vandet stille og roligt trækker sig tilbage i løbet af sommerhalvåret. Arten forekommer også i brakvand.

Udbredelse: Sortmærket kobbervandnymfe er vidt udbredt i Danmark, men givetvis en overset art. Der er relativt mange iagttagelser fra østdanmark, men arten bør kunne findes flere steder i Nord-, Vest- og Sønderjylland.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Sortmærket Kobbervandnymfe.

Hvornår ses den? Sortmærket kobbervandnymfe kan ses på vingerne fra først i juni til sidst i august.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]

Atlasprojekt: NYT Se arten på Guldsmedeatlas.dk
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Erik Dylmer d. 03-01-2014. Beskrivelsen er senest redigeret af Erik Dylmer d. 28-06-2015.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Dijkstra, K-D. 2006. Field Guide to the Dragonflies of Britain and Europe. British Wildlife Publishing

Nielsen, O.F. 1998. De Danske Guldsmede. Apollo Books

Askew, R.R. 2004. The Dragonflies of Europe. Harley Books

Billquist, M., Smallshire D. and Swash A. 2012. Svenska Trollsländeguiden. Hirschfeld Media

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator