Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
15. oktober 2019
 

FelthåndbogenFoto/billede af Tiplettet Mariehøne (Adalia decempunctata)
Foto: Poul Ulrik

Galleri:
Seneste billeder | imago | larver | puppe | æg | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Tiplettet Mariehøne (Adalia decempunctata)
Foto: Jesper Reibel


Foto/billede af Tiplettet Mariehøne (Adalia decempunctata)
Foto: Nelly Hansen


Foto/billede af Tiplettet Mariehøne (Adalia decempunctata)
Foto: Linda Kjær-ThomsenTiplettet Mariehøne

Adalia decempunctata (læst 557 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Biller (Coleoptera)
Familie: Mariehøns (Coccinellidae)

Kendetegn: Længde: 3,5-5 mm. Benene og følehornene er rødgule. Hovedet er hvidt med bagtil sort tegning, kun sjældent er den hvide farve reduceret til små pletter ved øjnenes inderrand. Pronotum er hvidt med sort tegning bestående af normalt 2 tætstillede pletter på midten og 3 pletter ved bagranden, hvoraf den midterste ofte mangler. Undertiden er der også en plet ved hver siderand. Pronotums pletter kan hos de mørkeste eksemplarer være sammenhængende i en sådan grad, at kun side- og forranden er efterladt hvide. Dækvingernes grundfarve er oftest orange, men kan også være mere gul eller rødlig. Dækvingerne kan helt mangle sorte pletter, men har normalt i alt 8 til 12 pletter, hvoraf 6 pletter typisk er placeret i en tværrække omkring midten og 1 er placeret ved skulderen. Øvrige pletter, hvis sådanne er til stede, er placeret bag midten ved dækvingesømmen samt bag midten ved sideranden og danner således en tværrække på i alt 4 pletter. Ofte er pletterne sammenflydende således at den orange grundfarve efterlades som pletter. De mørkeste eksemplarer har sorte dækvinger med en plet foran midten på hver dækvinge, som strækker sig til sideranden, hvorfra den normalt fortsætter til skulderen.

Kroppen er bredt oval og pronotums bagrand er ikke randet. Dækvingerne har ofte en ophøjet og buet tværfold foran spidsen.

Variation: Kroppens farvetegning er stærkt varierende og der findes næsten alle tænkelige mellemformer af de beskrevne variationer.

Se en oversigt over mange af de forskellige variationer lidt nede på siden her: - se linket HER

Forveksling: Der hvor man skal være mest varsom, er ved eksemplarer med få eller ingen dækvingepletter, da de ligner Harlekinmariehøne meget. Det anbefales at sammenligne arterne på ovenstående link under bestemmelsen.

Mørke eksemplarer af Harlekinmariehøne adskilles ved at den forreste røde dækvingeplet er anderledes formet og normalt ikke strækker sig til sideranden. Mørke eksemplarer har desuden typisk sorte ben i modsætning til Tiplettet Mariehøne. Lyse eksemplarer af Harlekinmariehøne har normalt mange flere dækvingepletter end Tiplettet Mariehøne, men den forekommer også i en udgave med reducerede dækvingepletter, som ligner Tiplettet Mariehøne en hel del. Sådanne eksemplarer kan adskilles ved at være større (over 5 mm), lidt bredere og ved at have tværgående køl bagerst på dækvingerne. Derudover fortsætter hovedets hvide tegning længere tilbage i den sorte tegning bagtil på hovedet end hos Tiplettet Mariehøne.

Gulrød Mariehøne kan også lige meget, men den har normalt flere pronotumpletter, ofte 9 i alt. Den er over 5 mm lang og hovedets tegning er anderledes, idet den hvide tegning på midten fortsætter langt ind i den sorte tegning og der er små sorte pletter fortil på hovedet.

Mørke eksemplarer af Tiplettet Mariehøne kan forveksles med mørke eksemplarer af Toplettet Mariehøne, men den adskiller sig ved at have sorte ben og derudover er dækvingernes forreste røde plet normalt mindre tværbred.

Fireplettet Mariehøne adskilles let ved at både hovedet, pronotum og benene er sorte. Desuden er den bredere

I felthåndbogen kan du læse mere om: Harlekinmariehøne, Toplettet Mariehøne, Fireplettet Mariehøne

Biologi: Den lever på træer og buske, hvor føden består af bladlus.

Levested: Løvskove, haver, parker mm.

Udbredelse: Arten er meget almindelig og kendt fra alle dele af landet.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Tiplettet Mariehøne.

Hvornår ses den? Arten findes normalt i sommerhalvåret, men da den overvintrer som voksen, kan man også finde den i visne blade og lignende om vinteren.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Mathias Holm d. 18-01-2019. Beskrivelsen er senest redigeret af Mathias Holm d. 08-03-2019.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Victor Hansen, 1951: Danmarks Fauna 56 - Biller XIV. Clavicornia 2. del og Bostrychoidea

coleoptera.org.uk:

- se linket HER

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator