Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
15. juli 2018
 

FelthåndbogenFoto/billede af Gøgemyre (Tetramorium atratulum)
Foto: Hjalte Kjærby

Galleri:
Seneste billeder | kolonier | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Gøgemyre (Tetramorium atratulum)
Foto: Hjalte KjærbyGøgemyre

Tetramorium atratulum (læst 774 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Årevinger (Hymenoptera)
Familie: Myrer (Formicidae)

Kendetegn: En meget lille art, der helt mangler arbejdere. Dronningen måler kun omkring 2,5 mm, og er mat brunsort. Antenner og de korte, kraftige ben er lysebrune. Hovedet, der er bredere end langt, har en svagt konkav bagkant. Antenner med 11 led, og nærmest uden kølle for enden. Bagkroppens overside med en unik længdefure. Dronningens bagkrop svulmer kraftigt op i forbindelse med ægproduktion, og kan komme til at minde lidt om de berømte Honningmyrer.

Hannen er yderst bizar. Han minder om dronningen, men er gulbrun eller cremefarvet med en længere bagkrop, der er krogformet. Hannerne er i et puppelignende stadie, og kan knap nok bevæge sig omkring på egen hånd.

Forveksling: Hannen er umiskendelig. Dronningen kan meget overfladisk ligne en Græstørvmyrearbejder, men kan blandt andet kendes på bagkroppens længdefure, hovedets facon, samt den kraftigere forkrop.

I vores nabolande findes en anden art, der parasiterer Græstørvmyre, nemlig Sabelmyre (Strongylognathus testaceus), som vi bør være opmærksomme på herhjemme.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Græstørvmyre

Biologi: Gøgemyre har en bizar levevis.

Arten er socialparasit hos Græstørvmyre (Tetramorium caespitum). Når en nybefrugtet Gøgemyredronning skal grundlægge en ny koloni, opsøger hun et Græstørvmyresamfund, der har mistet deres dronning. Hun overtager den oprindelige dronnings plads, og får Græstørvmyrerne til at opfostre hendes egen yngel. Der kan ofte findes flere ægproducerende Gøgemyredronninger i samme bo.

Da Gøgemyre mangler arbejdere, er koloniens levetid begrænset af slavernes levetid. Derfor skal hun hurtigt producere så mange nye kønsdyr som muligt før slaverne begynder at dø af alderdom. Dette er årsagen til den voldsomt udspilede bagkrop, Gøgemyredronningen får i forbindelse med ægproduktion.

Parringen foregår nede i kolonien, da de puppelignende hanner er vingeløse og ude af stand til at bevæge sig rundt uden for boet. De nye dronninger er dog bevingede, og sværmer efter parringen ud for at finde nye Græstørvmyrebo at infiltrere. Antallet af nye dronninger kan være utrolig stort, da deres successrate er meget lille. Ofte findes der i et Gøgemyrebo flere tusinde nye dronninger, et par hundrede hanner, samt et par hundrede slaver.

Levested: Arten forekommer udelukkende på steder, hvor dens værtsmyre findes i store mængder. Græstørvmyre er knyttet til tørre habitater, især overdrev og heder.

Udbredelse: Kun truffet få gange i Danmark (Bornholm, Nordsjælland, Lolland). Det er dog sandsynligt, at arten er noget overset, og den bør derfor eftersøges overalt hvor værtsmyren findes i store bestande. Arten har en ret stor udbredelse i Europa, og er også indslæbt til Nordamerika.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Gøgemyre.

Hvornår ses den? Da arten lever en skjult tilværelse ses den sjældent. Med mindre man opsøger den, når hunnerne sværmer, er man nødt til at grave Græstørvmyrebo op for at se den. Nye kønsdyr træffes i to omgange, dels fra maj til starten af juli, og igen senere i juli til starten af september.

Status: Arten er sjælden i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Hjalte Kjærby d. 19-09-2017. Beskrivelsen er senest redigeret af Hjalte Kjærby d. 01-06-2018.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Artdatabanken: - se linket HER

Nationalnyckeln. Steklar: Myror - getingar.

Antwiki: - se linket HER

Artsdatabanken.no: - se linket HER

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator