Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
19. november 2017
 

Felthåndbogen



Foto/billede af Prægtig Champignon (Agaricus augustus)
Foto: Henning Christiansen

Galleri:
Seneste billeder | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Prægtig Champignon (Agaricus augustus)
Foto: Ole Martin


Foto/billede af Prægtig Champignon (Agaricus augustus)
Foto: Ole Martin


Foto/billede af Prægtig Champignon (Agaricus augustus)
Foto: Leif Knudsen



 Prægtig Champignon (Agaricus augustus) (læst 2825 gange)

Klasse: Agaricomycetes (Agaricomycetes)
Orden: Agaricales (Agaricales)
Familie: Champignonfamilien (Agaricaceae)

Kendetegn: Vigtige karakterer:

Anisduft, stor, hat dækket af tiltrykte, brune til okkerbrune skæl.

Hatten er halvkugleformet-hvælvet og indtil 20 (-25) cm bred. Den er tæt dækket af okkerbrune skæl på flødefarvet til lyst lædergul baggrund.

Stokken er 7-14 x 1-3 cm tyk, cylindrisk eller lidt kølleformet og med jævn overgang til indtil 4 cm bred, ikke særligt tydeligt markeret knold. Den er kraftigt fibret-skællet i alt fald forneden og hvidlig til lædergul.

Den har lamelsvøb, som efterlader en bred, hudagtig ring.

Kødet er svagt til moderat gulnende og med tydelig anislugt.

Variation: På ældre eksemplarer er anislugten ikke særligt tydelig.

Forveksling: Prægtig Champignon er en let kendelig art og en god "begyndersvamp" for svampesamlere.

Inden for Ager-Champignon-gruppen, som kendetegnes ved at være svagt til moderat gulnende og have anislugt, har ingen andre arter den tætte belægning med brune skæl.

Den kan ligne især den noget sjældnere Randskællet Champignon temmelig meget, hvad hattens belægning af tiltrykte brune skæl angår, men denne har ikke anislugt, anløber ikke gulligt og har rødmende kød især i stokken.

Af andre arter, der vokser på samme biotop, er Skamløs Champignon også tætskællet. Den er ikke gulnende og savner anislugt, og har relativ tyndere, slankere stok.

Stor- og Lille Blod-Champignon vokser også i skov og er tætskællede, men savner anislugt og anløber kraftigt rødt ved brud.

Prægtig Champignon kan meget overfladisk forveksles med arter af Rabarber-Parasolhat, men disse rødmer ved brud har mere spidse og strittende skæl.

Gran-Silkehat, der ofte vokser på samme biotoper, har spidse trekantede og strittende skæl, men rødmer eller gulner ikke.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Ager-Champignon, Lille Blod-Champignon

Biologi: En ikke-mykorrhizasvamp som lever af at nedbryde dødt organisk stof i jorden.

Etymologi:

Det latinske artsnavn augustus betyder "kejser-" i betydningen flot, prægtig. Et meget passende navn til arten.

Det er en udmærket og let kendelig spisesvamp.

Levested: Skov og krat, både løv- og nåleskov. Vel almindeligst i nåleskov. Sjældnere i parker og gamle haver. Den vokser som regel på ret næringsrig bund.

Udbredelse: Prægtig Champignon forekommer hist og her til temmelig almindeligt på egnede voksesteder i hele landet, dog almindeligst i de østlige dele af landet.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Prægtig Champignon.

Hvornår ses den? Den er fremme juli-oktober.

Status: Arten er relativt sjælden i Danmark [?]




Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Poul Evald Hansen d. 24-09-2015. Beskrivelsen er senest redigeret af Poul Evald Hansen d. 16-07-2016.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Jan Vesterholt: Danmarks Svampe, Gyldendal 2009, ISBN: 978-87-02-07936-4 Danske Storsvampe (basidiesvampe). Redaktion: Jens H. Petersen Jan Vesterholt. Mange forfattere. Gyldendal 1990. ISBN: 87-01-09932-9.

Svamppar - En fälthandbog. Interpublishing - Stockholm. Ryman & HolmåsenISBN: 91-86448-14-5.

Funga Nordica, mange forfattere.Redaktion: Lise Hansen og Henning Knudsen. Udgivet med støtte fra Aage V. Jensens Fonde. Isbn: 978-87-983961-3-0





Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondata | Translator