Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
25. august 2019
 

FelthåndbogenFoto/billede af Stor Hedelibel (Sympetrum striolatum)
Foto: Inge Linden

Galleri:
Seneste billeder | imago | juvenile | nymfe | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Stor Hedelibel (Sympetrum striolatum)
Foto: Kjeld Brem


Foto/billede af Stor Hedelibel (Sympetrum striolatum)
Foto: Birgit Knudsen


Foto/billede af Stor Hedelibel (Sympetrum striolatum)
Foto: Mogens HolmenStor Hedelibel

Sympetrum striolatum (læst 6157 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Guldsmede (Odonata)
Familie: Libeller (Libellulidae)

Kendetegn: Stor hedelibel har en kropslængde på mellem ca. 35 - 44 mm. Den udfarvede han har en rød bagkrop og er gul og rød-brun på siden af forkroppen. Hunner og unge hanner er gul-gulbrune. Helt gamle individer kan blive meget mørke i farverne. Stor hedelibel har sorte ben med en gul stribe.

Forveksling: I DK er der fire arter hedelibeller der har gule striber på de sorte ben. Det er Stor hedelibel, Almindelig hedelibel, Gulvinget hedelibel og Rødåret hedelibel.

Rødåret hedelibel er nem at skelne fra de andre, da den har tydeligt lyse gule-røde vingevener, og den nederste halvdel af øjnene er blå til blågrå.

Gulvinget hedelibel har relativt store gule felter på bagvingerne, som man ikke ser hos Stor hedelibel.

Almindelig hedelibel og Stor hedelibel er to arter, der meget let forveksles. De ligner hinanden på alle punkter, og de kendetegn man bruger til at adskille de to, kan variere en del inden for arterne således, at der opstår overlap.

Et af kendetegnene er, at den sorte streg, der løber på tværs af panden på Stor hedelibel, stopper idet den møder øjet. Hos Almindelig hedelibel løber stregen et godt stykke ned langs forkanten af øjet (deraf det engelske navn "Moustached Darter"). Stor hedelibel kan have en sort plet ved øjet under den tværgående streg på panden, der kan ligne Almindelig hedelibels moustache. Og ved nogle individer af Almindelig hedelibel kan stregen være meget smal og svær at erkende, medmindre man får dyret i hånden.

Formen på hannernes bagkrop set fra oven kan også bruges til at skelne mellem de to arter, da hanner af Stor hedelibel typisk har en smal bagkrop sammenlignet med Almindelig hedelibel hvor bagkroppen er mere kølleformet.

For hunnerne står skedeklappen, set fra siden bagerst på undersiden af bagkroppen, vinkelret ned på Almindelig hedelibel, hvor den på Stor hedelibel er knap så markant og ikke i en ret vinkel.

Det kan være meget svært at skelne mellem Stor og Almindelig hedelibel, selvom man bruger flere af karaktererne, da de kan variere meget. Der kan forekomme individer, som man må opgive at henføre sikkert til en af de to arter, medmindre man har mulighed for at nærstudere genitialerne.

Til bestemmelse i forum kan det anbefales at vedhæfte følgende billeder:

1) ansigtet skråt forfra med fokus på forkanten af øjet

2) bagkroppen lige ovenfra for hanner

3) bagkroppen lige på siden for hunner.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Almindelig Hedelibel

Biologi: Larvens udvikling er et-årig.

Levested: Stor hedelibel findes i lavvandede vandhuller eller søer med lavvandede partier, der kan opvarmes af solen. Kan også findes i svagt brakvand.

Udbredelse: Stor hedelibel er almindelig udbredt i hele landet.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Stor Hedelibel.

Hvornår ses den? Stor hedelibel er på vingerne fra midt i juli og typisk til slutningen af oktober. I milde vintre kan den dog forekomme til langt ind i november på beskyttede steder.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]

Atlasprojekt: NYT Se arten på Guldsmedeatlas.dk
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Nicholas Bell d. 10-03-2014. Beskrivelsen er senest redigeret af Anni Lene Nielsen d. 12-03-2014.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Dijkstra, K-D. 2006. Field Guide to the Dragonflies of Britain and Europe. British Wildlife Publishing

Nielsen, O.F. 1998. De Danske Guldsmede. Apollo Books

Askew, R.R. 2004. The Dragonflies of Europe. Harley Books

Billquist, M., Smallshire D. and Swash A. 2012. Svenska Trollsländeguiden. Hirschfeld Media

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator