Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
28. februar 2020
 

Felthåndbogen



Foto/billede af Damklire (Tringa stagnatilis)
Foto: Svend Ove Jensen

Galleri:
Seneste billeder | 1. kalenderår | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Damklire (Tringa stagnatilis)
Foto: Leif Kristensen


Foto/billede af Damklire (Tringa stagnatilis)
Foto: Leif Kristensen


Foto/billede af Damklire (Tringa stagnatilis)
Foto: Thomas Elbek



Damklire

Tringa stagnatilis (læst 4047 gange)

Klasse: Fugle (Aves)
Orden: Mågevadefugle (Charadriiformes)
Familie: Sneppefugle (Scolopacidae)

Kendetegn: Længde 22-24 cm, vingefang 55-59 cm, næb 3,6-4,5 cm. Ligner lille, spinkel Hvidklire med nåletyndt, sort og lige næb og meget lange, grønlige ben. Størrelse i virkeligheden mellem Rødben og Tinksmed.

I sommerdragt er oversiden grålig med distinkte sorte pletter, undersiden hvid med mørke pletter på bryst og det forreste af flankerne. Ben mere gule end i andre af dragterne.

Vinterdragt meget lys med lysegrå overside, hvidt ansigt og underside, svagt mørkere isse og mørk kno.

Ungfuglen ligner vinterdragt, men har mørkere isse og overside med gulbrune fjerkanter.

I flugt slank med meget lange ben, der afslører fødder og en del af tarsen bag halen. Vinger er mørke med svagt lysere armsvingfjer, hvid rygkile (der når op til nakken) og hvid hale med smalle, mørke tværbånd. Flyver hurtigere end Hvidklire.

Vader ofte i vand til bugen. Fouragerer elegant og kvikt, kan skumme overfladen for fødeemner.

Stemme: I flugt høres et lyst kiu, ofte gentaget som kiup-kiup-kiup.

Forveksling: Kan forveksles med den større, kraftigere Hvidklire, men også med Tinksmed og Rødben.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Hvidklire, Tinksmed, Rødben

Biologi: Arten lever af diverse smådyr som vandinsekter, snegle og krebsdyr.

Reden anbringes på jorden godt skjult i vegetationen, typisk på fugtig grund nær åbent vand. De 4 æg lægges i maj.

Levested: Damklire yngler ikke i Danmark, men ses på træk ved laguner, strandenge og søer med mudderflader.

Udbredelse: Arten yngler ved steppesøer med græsenge (ofte i småkolonier). Den har ynglet en enkelt gang i Sverige (2000) og er også en del gange konstateret som ynglefugl i Finland. I øvrigt yngler den fåtalligt i det østlige Letland. Nærmeste konstante ynglepladser ligger i Hviderusland. Herfra strækker yngleområderne sig østover til langt ind i Asien.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Damklire.

Hvornår ses den? Damkliren er en sjælden gæst i Danmark. Den observeres stort set årligt fra en enkelt fugl til 6-10 i gode år fra ultimo april til september. Overvintringen finder hovedsagelig sted i Indien og i Afrika syd for Sahara, fåtalligt også i Middelhavsområdet.

Status: Arten er sjælden i Danmark [?]




Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Anni & Peter Nielsen d. 10-11-2010. Beskrivelsen er senest redigeret af Thomas Eske Holm d. 12-11-2010.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Fugle i felten, v/Mullarney m.fl., L&R 2000.

Fuglene i Europa, Nordafrika og Mellemøsten, v/Beaman m.fl., Gads Forlag 1998.





Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator