Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
26. maj 2019
 

Felthåndbogen



Foto/billede af Terekklire (Xenus cinereus)
Foto: Steen Højmark-Jensen

Galleri:
Seneste billeder | adulte | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Terekklire (Xenus cinereus)
Foto: Steen Højmark-Jensen


Foto/billede af Terekklire (Xenus cinereus)
Foto: Steen Højmark-Jensen


Foto/billede af Terekklire (Xenus cinereus)
Foto: Steen Højmark-Jensen



Terekklire

Xenus cinereus (læst 2495 gange)

Klasse: Fugle (Aves)
Orden: Mågevadefugle (Charadriiformes)
Familie: Sneppefugle (Scolopacidae)

Kendetegn: Længde 22-24 cm, heraf næb ca. 5 cm. På størrelse med Tinksmed. Hovedet er rundt eller let kantet, panden er stejl, og næbbet synes påsat. Det lange næb er gult med mørk, opadbuet spids.

I flugten ses bred, gråhvid vingebagkant (knap så tydelig som Rødbens) og grå overgump som ikke adskiller sig fra ryg og hale.

I sommerdragt er den lyst gråbrun med en sort streg på hver side af ryggen (mørke linjer på de små dækfjer), med svagt længdestribet bryst og hvid bug.

I vinterdragt bliver hele oversiden bleggrå.

Juvenile ligner fugle i sommerdragt, men har gulbrune fjerkanter på ryggen og gulbrunt anstrøg på hals og bryst.

. . . . .

Fouragerer i hurtige spurter med foroverbøjet krop. Minder i adfærd og holdning om Mudderklire, vipper bl.a. med bagkroppen på samme måde.

Flugtkaldet er en hurtig trillende serie på 2-5 lyse dy-dy-dy.

Fuglen optræder under trækket ved kysterne, mest på mudrede banker, men kan også ses på sandede vader og på strandenge. Som andre klirer optræder den typisk frit fremme og let synligt.

Forveksling: Kan muligvis, under visse omstændigheder, forveksles med Mudderklire.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Mudderklire

Biologi: De normalt 4 æg lægges i Finland fra ultimo maj og udruges på 23-24 dage. Begge køn ruger, hunnen mest. Ét kuld.

Ungen er redeflyende og dunklædt. Begge forældre plejer ungerne. Flyver efter 4 uger.

Føden består mest af forskellige smådyr. På ynglepladsen tager den også en del frø.

Yngler både ved kysten og inde i landet, ved fugtigt græsland med pilekrat nær vand, på oversvømmede enge og ved bredder af søer og sumpede vandløb. Anbringer reder ved tuer eller drivtømmer. Der er tale om en fordybning foret med strå og visne blade.

Levested: Yngler ikke i DK. Er en meget sjælden trækgæst, men er set årligt med ganske få eksemplarer siden 1998. Eneste nordiske yngleområde ligger i Finland i den inderste del af Den Botniske Bugt. Den er her en meget sjælden ynglefugl.

Udbredelse: Yngler fra Baltikum og østover i et bredt bælte gennem Rusland næsten til Stillehavet.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Terekklire.

Hvornår ses den? Forlader ynglepladsen fra primo/medio juli til august. Overvintrer i det det sydlige Afrika og Asien.

Ses i DK fra ultimo april til ultimo september.

Status: Arten er sjælden i Danmark [?]




Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Anni & Peter Nielsen d. 02-11-2013. Beskrivelsen er senest redigeret af Anni & Peter Nielsen d. 04-11-2013.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Fuglene i Europa, Nordafrika og Møllemøsten, v/Beaman m.fl. Gads Forlag 1998.

Europas fugles reder, æg og unger, v/C.Harrison. Gads forlag 1977.

Nordens fugle, v/B.Génsbøl. Gyldendal 2006.

Fuglefelthåndbogen, v/L.Gejl. Gyldendal 2010.





Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator