Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
21. oktober 2018
 

FelthåndbogenFoto/billede af Rød Sirsmælder (Denticollis rubens)
Foto: Mathias Holm

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Rød Sirsmælder (Denticollis rubens)
Foto: Jens Søgaard Hansen


Foto/billede af Rød Sirsmælder (Denticollis rubens)
Foto: Ole Martin


Foto/billede af Rød Sirsmælder (Denticollis rubens)
Foto: Ulf BjerreRød Sirsmælder

Denticollis rubens (læst 652 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Biller (Coleoptera)
Familie: Smældere (Elateridae)

Kendetegn: Længde: 11-14 mm. En ret smal og rød smælder. Følehornene er helt sorte og betydeligt længere end hoved og pronotum tilsammen. Hos hunnen er følehornene tydeligt savtakkede, hos hannen tydeligt kamdannede. Hovedet er sort, pronotum og dækvingerne er røde. Lår, skinneben og 1.-3. fodled er sorte eller sortbrune. De yderste fodled lysere.

Variation: Pronotum er undertiden mørkere bagtil. Hunnen er lidt bredere end hannen.

Forveksling: Denticollis linearis (Almindelig sirsmælder) er den eneste oplagte forvekslingsmulighed. Denne adskilles dog let ved ikke at have kamdannede eller tydeligt savtakkede følehorn, hverken hos hunnen eller hannen. I øvrigt er benene lysere med kun mørkere lår. Dækvingerne er brungule eller i varierende grad sorte. Endelig er linearis normalt lysere fortil på hovedet og har lyse spidser på de inderste følehornsled. En svag forvekslingsmulighed kunne være den fra Danmark formentligt forsvundne art, Anostirus purpureus, som har samme røde farve og størrelse, og hannen har ligeledes kamformede følehorn.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Almindelig Sirsmælder

Biologi: Arten er knyttet til løvtræer, hvor larven lever i dødt ved eller under bark. Den findes i skove på fugtig bund hvor bøg, ask og el er blandt de foretrukne værtstræer. Larven ernærer sig overvejende af andre insektlarver. Forpupningen finder sted sidst på foråret og i forsommeren. Det voksne dyr kan ses sidde på vegetation i nærheden af habitaten, f.eks. på blade af ask, men søger også til blomster som hvidtjørn og diverse skærmplanter. Arten er overvejende dagaktiv.

Levested: Fugtige og let skyggede skove med rigeligt dødt ved, f.eks. i ådale eller sø- og fjordområder.

Udbredelse: Arten er sjælden i Danmark og er kun kendt fra Østjylland, Sønderjylland, Fyn og Sydsjælland. I de senere år har der været flere nye fund i Østjylland.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Rød Sirsmælder.

Hvornår ses den? Et forsommerdyr med størst individantal i slutningen af maj og starten af juni.

Status: Arten er sjælden i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Mathias Holm d. 11-11-2017. Beskrivelsen er senest redigeret af Mathias Holm d. 17-12-2017.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Hansen, Victor, 1966. Danmarks Fauna 74 Biller XXIII. Smældere og pragtbiller. G. E. C. Gads forlag, København.

Martin, Ole (1989): Smældere (Coleoptera, Elateridae) fra gammel løvskov i Danmark. Entomologiske Meddelelser, Bind 57, Hefte 1-2

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator