Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
19. september 2019
 

Felthåndbogen

Hestetunge

Mertensia maritima (læst 653 gange)

Klasse: Tokimbladede (Magnoliopsida)
Orden: Natskyggeordenen (Solanales)
Familie: Rubladfamilien (Boraginaceae)

Kendetegn: En blågrøn og glat, flerårig strandplante med grenede og nedliggende, 20-40 cm. lange stængler og kødfulde ægformede blade.

Der ligger ingen fotos på Fugleognatur, og for at se billeder af planten, må man gå ind i Den Virtuella Floran, hvor der ligger gode billeder, se litteraturlisten!

Før udspring er blomsterknopperne lyserøde, ved udspring bliver blomsterne lyseblå og har tragtformet krone med længdefolder i kronrøret.

Delfrugterne er 3-kantede og har blæreformet oppustet skal med indesluttede luftblærer, der gør dem i stand til at flyde og spredes med havstrømme.

Forveksling: Der er næppe forvekslingsmuligheder i vores flora, men andre arter i slægten dyrkes angiveligt.

Biologi: Flerårig urt med insektbestøvning af blomsterne.

Frugterne er flydende og spredes med havstrømme.

Etymologi:

Mertensia er efter den tyske botaniker F. K. Mertens (1764-1831). Maritima betyder voksende ved havet.

Det danske navn Hestetunge hentyder til bladenes form og karakter, og er ikke særligt indlysende.

Levested: Den findes, eller fandtes, enkelte steder ved nordjyske kyster på gruset og sandet bund, som i efteråret og vinteren overskylles af bølgerne.

Udbredelse: Det er en nordatlantisk art, som findes langs den norske kyst, hvor den er almindelig, og også på Island og Grønland og langs de nordlige af De Brittiske Øers kyster. Den har også nogle få forekomster langs Hallands kyster.

Udbredelseskort fra Den Virtuella Floran:

linnaeus.nrm.se/flora/di/boragina/merte/mertmarv.jpg

Den er formentlig uddød i Danmark, og ikke registreret i Atlas Flora Danica-projektet. Det er rimeligt at antage, at artens forsvinden har sammenhæng med de menneskeskabte temperaturstigninger.

De sidste registrerede danske observationer ifølge AFD er fra Grønnestrand (1963) og fra Feggeklint på Mors (1981)Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Hestetunge.

Hvornår ses den? Den blomstrer juni-juli og kan erkendes senere på sæsonen på de karakteristiske blågrønne, kødfulde, ægformede blade.

Status: Udbredelse/hyppighed ukendt
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Poul Evald Hansen d. 25-11-2018. Beskrivelsen er senest redigeret af Poul Evald Hansen d. 09-12-2018.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Den Virtuella Floran (billede!)

- se linket HER

Danmarks Vilde Planter, Skytte-Christiansen, 1955-56 ff.

Atlas Flora Danica 2, Hartvig P. 2015, Atlas Flora Danica, Gyldendal, København, ISBN: 978-87-02-15299-9

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator