Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
18. november 2019
 

Felthåndbogen



Foto/billede af Fjordterne (Sterna hirundo)
Foto: Torben Andersen

Galleri:
Seneste billeder | 1. kalenderår | adulte | juvenile | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Fjordterne (Sterna hirundo)
Foto: Emil Frederiksen


Foto/billede af Fjordterne (Sterna hirundo)
Foto: Torben Andersen


Foto/billede af Fjordterne (Sterna hirundo)
Foto: Keld Skytte Petersen



Fjordterne

Sterna hirundo (læst 8052 gange)

Klasse: Fugle (Aves)
Orden: Mågevadefugle (Charadriiformes)
Familie: Måger & terner (Laridae)

Kendetegn: Fjordterne har en længde på 34-37 cm (heraf haleforlængelse 5-8 hos ad.) og et vingefang på 70-80 cm. Den ligner havterne til forveksling. Fjordternen er dog lidt mere bredvinget, mere korthalet og flyver med lidt raskere, mere gennemførte vingeslag. Den yderste del af hånden er mørkere på oversiden og ikke så gennemskinnelig på undersiden, og den mørke bagkant på hånden er ikke så skarpt tegnet. Næbbet er rødorange med sort spids, hvor havternen har blodrødt næb uden sort spids (i fuld yngledragt). Når de 2 arter står til direkte sammenligning kan man se, at fjordternen er kraftigere og har længere ben, og halen når kun til vingespidserne.

Ungfugle kendes fra havterner i samme dragt, ved at næbbet ofte er 2-farvet, at armens forkant er næsten sortagtig og endelig, at armsvingfjerene er grå med hvide spidser (havternens er helt hvide). Der dannes derved en grå bagkant på armen. Desuden flyder Fjordternes maske ikke i ét med øjet.

Tær på ses Fjordterne at have smal, hvid "øjenring".

Forveksling: Først og fremmest havterne. (Men også visse af de andre små terner naturligvis kan under bestemte forhold forveksles med fjordterne. F.eks. de sjældne rosenterne, hvidkindet terne og hvidskægget terne.)

Stående er benene hos Fjordterne betydeligt længere (end Havternes) med synlige knæ og lår.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Havterne

Biologi: Fjordterne lever hovedsagelig af mindre fisk som hundestejle, aborre og tobis.

Den yngler normalt første gang 3-4 år gammel og danner tit par med samme mage flere år i træk. De 2-3 æg lægges i Danmark fra medio maj og udruges på 21-22 dage. Ungerne er flyvefærdige efter 22-28 dage, men formentlig først selvstændige 2-3 mdr. gamle.

Den yngler nogle uger senere end havternen.

Levested: Fjordterne yngler kolonivis eller i enkeltpar, oftest ved lavvandede, beskyttede kyster, gerne på ubeboede småøer.

Uden for yngletiden kan den ses overalt langs vores kyster.

Udbredelse: I Danmark er fjordternen gået noget tilbage, men præcist hvor meget ved man ikke, da arten i vid udstrækning er blevet forvekslet med havternen.

Der findes omkring 1000 par i Danmark, spredt i småkolonier over hele landet.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Fjordterne.

Hvornår ses den? Fuglene ankommer til Danmark fra midt i april til midt i maj. Fugle på vej længere nord- og østover ses maj måned ud. Efterårstræk af vore ynglefugle samt trækgæster forekommer midt i juli - først i oktober.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]




Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Anni & Peter Nielsen d. 19-12-2004. Beskrivelsen er senest redigeret af Anni & Peter Nielsen d. 29-03-2013.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Meltofte og Fjeldså: Fuglene i Danmark, Gyldendal 2002




Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator