Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
2. april 2020
 

Felthåndbogen



Foto/billede af Hvidskægget Terne (Chlidonias hybrida)
Foto: Peter Nielsen

Galleri:
Seneste billeder | adulte | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Hvidskægget Terne (Chlidonias hybrida)
Foto: Jørn Skeldahl


Foto/billede af Hvidskægget Terne (Chlidonias hybrida)
Foto: Jørn Skeldahl


Foto/billede af Hvidskægget Terne (Chlidonias hybrida)
Foto: Klavs Frandsen



Hvidskægget Terne

Chlidonias hybrida (læst 5072 gange)

Klasse: Fugle (Aves)
Orden: Mågevadefugle (Charadriiformes)
Familie: Måger & terner (Laridae)

Kendetegn: Længde 24-28 cm, vingefang 57-63 cm og dermed den største moseterne. Næbbet er relativt kraftigt. Meget korthalet, med lille ofte synlig kløft. Flugt: Rolig moseterneflugt, lidt mere direkte, og med evige dyk efter føde.

Adult sommer: mørkegrå på bryst og bug, i kontrast til hvid kind og undervinger, samt sort kalot. Oversiden grålig. Ben og næb blodrøde.

Adult vinter: Hætten, som nu kun ses bagud fra lige over øjet, er tydelig stribet. Ofte desuden sort plet lige bag øjet. Har modsat Sortternen normalt ikke sort brystsideplet. Overvingen nærmest ensfarvet lysegrå.

Juvenil: mørkt næb, ryggen skællet brungul i kontrast til lysegrå overgump og hale, med halebånd. Vingerne er lysegrå og ret kontrastløse.

Stemme: flugtkald, hæst "cherk"

I felthåndbogen kan du læse mere om: Hvidvinget Terne, Sortterne

Biologi: Yngler som Sortterne gerne i kolonier. Reden lægges på flydende vandplanter. Den lægger typisk 3 æg i perioden ultimo april til juni måned. Disse udruges af begge forældrefugle, men dog særligt af hunnen.

Levested: Moser og næringsrige søer. Uden for yngletiden også ved åbne søer og vandhuller.

Udbredelse: I det sydlige Europa.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Hvidskægget Terne.

Hvornår ses den? Trækker i august-oktober til tropisk Afrika, nogle overvintrer i Middelhavsområdet. Flyver retur i april-maj måned

Herhjemme sjældent, med enkelte fugle i foråret, men flest observationer juli-september måned. Områder som, Kongelundsområdet, Bygholm Vejler og Vest Stadil fjord er gode lokaliteter for arten. I Østjylland, forventes det dog, at arten snarest må dukke op i enten Vorup Enge eller Årslev Engsø.

Status: Arten er sjælden i Danmark [?]




Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Benny Kristensen d. 15-03-2006. Beskrivelsen er senest redigeret af Anni Lene Nielsen d. 24-01-2011.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Mullarney m.fl. Fugle i felten 2000 og Beman m.fl Fuglene i Europa, Nordafrika og mellemøsten 1998




Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator