Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
22. februar 2020
 

Felthåndbogen



Foto/billede af Sortterne (Chlidonias niger)
Foto: Peter Nielsen

Galleri:
Seneste billeder | adulte | juvenile | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Sortterne (Chlidonias niger)
Foto: jens veilgaard vendelbo


Foto/billede af Sortterne (Chlidonias niger)
Foto: Paul Nilsson


Foto/billede af Sortterne (Chlidonias niger)
Foto: Wolle Badura



Sortterne

Chlidonias niger (læst 5520 gange)

Klasse: Fugle (Aves)
Orden: Mågevadefugle (Charadriiformes)
Familie: Måger & terner (Laridae)

Kendetegn: Sortterne har en længde på 22-26 cm og et vingefang på 56-62 cm. Den har et lille mørkt næb, mørk/ sort overside, hoved og krop. Vingeundersiderne er grålige, og undergumpen er hvid. Vinger og hale er relativt korte, og halen kun svagt kløftet. Flugten: let og elegant, hoppende flugt, med hyppige udfald/dyk mod insekter.

Adult vinter: hovedet hvidt, med sort øjenmaske, som fortsætter om i nakken. Oversiden bliver lysere, og undersiden er hvidlig. Har desuden karakteristisk sort plet på begge sider af brystet.

Juvenil: ligner meget gammel fugl i vinterdragten. Oversiden gråbrun og har desuden tydelig mørk forkant på armen. Overgump er lysere grå end selve halen.

Stemme: flugtkald "klitt" eller "kschlett", advarer med "ki-ki-ki"

Biologi: Sortterne lever især af dansemyg, vårfluer og guldsmede.

Arten yngler ofte først, når den er 2 år gammel. Typisk i kolonier. Reden anbringes gerne meget fugtige fx på en flydende vandplante. Den lægger ofte de 2-4 æg i maj måned, og de udruges af begge forældrefuglene i løbet af 20 dage. Ungerne er flyvefærdige, når de er knap 20 dage gamle, men fodres dog fortsat af forældrene i yderligere 1-2 måneder.

Placeringen af reden på vandplanter et stykke fra land, sikrer ungerne imod ræve, mink, katte osv. Til gengæld bliver de et forholdsvist nemt bytte for f.eks. Rørhøgen.

Levested: Sortterne har store krav til dens levested. Den kræver, at der er ferskvand med en meget god vandkvalitet, samt et højt fødegrundlag og gode redemuligheder. Dette finder den typisk i lavvandssøer, moser og vandhuller, hvor der meget gerne må være mågekolonier tilknyttet.

Udbredelse: Sortterne er udbredt i Sverige, Finland, Rusland og Centralasien, samt i Nordamerika.

Arten oplever tilbagegang i det meste af Europa, hvor det især skyldes (endnu engang), at dens foretrukne ynglelokaliteter bliver afvandet, opdyrket, forurenet eller lignende. Dog rapporteres bestanden igennem de sidste år at være relativt stabil. Hovedområdet herhjemme er uden tvivl Vejlerområdet. Her ynglede der således i 2004 45 par, som fik omkring 20 unger på vingerne.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Sortterne.

Hvornår ses den? Arten ses herhjemme typisk i perioden maj-september måned. De gamle fugle trækker først, og de drager afsted i juli måned. På trækket bliver arten en udpræget flokfugl, hvor de ses samlet ved Ijsselmeer i Holland med antal op imod fantastiske 80.000 individer. Herfra drager de videre mod kysterne ved Vestafrika. Ungfuglene trækker over Centraleuropa.

Status: Arten er relativt sjælden i Danmark [?]




Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Benny Kristensen d. 09-03-2006. Beskrivelsen er senest redigeret af Anni Lene Nielsen d. 24-01-2011.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Mullarney m.fl. Fugle i felten 2000, samt Meltofte m.fl. Fuglene i Danmark 2002 Beman m.fl Fuglene i Europa, Nordafrika og mellemøsten 1998, samt "fugle og dyr i Nordjylland 2004".




Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator