Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
2. april 2020
 

FelthåndbogenFoto/billede af Hvidvinget Terne (Chlidonias leucopterus)
Foto: Peter Nielsen

Galleri:
Seneste billeder | adulte | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Hvidvinget Terne (Chlidonias leucopterus)
Foto: Frank Krogh


Foto/billede af Hvidvinget Terne (Chlidonias leucopterus)
Foto: Per Poulsen


Foto/billede af Hvidvinget Terne (Chlidonias leucopterus)
Foto: Frank DestingHvidvinget Terne

Chlidonias leucopterus (læst 6131 gange)

Klasse: Fugle (Aves)
Orden: Mågevadefugle (Charadriiformes)
Familie: Måger & terner (Laridae)

Kendetegn: Længde 20-24 cm, vingefang 50-56 cm. Den er den mindste, smukkeste og mest kontrastrige moseterne. Kønnene er ens. Siddende fugle har tydelig, hvid vingeforkant, som tydeligt ses imod dens sorte krop. Flugt: som Sortterne, lidt langsomme vingeslag nærmest Dværgmågeagtig. Vingerne lidt bredere og næsten ingen kløft i halen. Har ofte et sort lille næb, men det kan også være mørkerødt, ligesom benfarven. Benene er i øvrigt lidt længere en Sortternens.

Adult sommerdragt: utrolig kontrastrig, har en udpræget sort-hvid dragt i stærk kontrast til nærmest lysende overgump. Krop, hoved og undervingedæksfjer er sorte. Underside og svingfjerene er gråhvide. Gumpen og halen er hvid. De 2-3 yderste håndsvingfjer er mørke.

Adult vinterdragt: Dragten meget lys, ansigtet lyst, med sort øreplet og mørkstribet kalot - med hvid øjenbrynsstribe. Oversiden er lysegrå, med hvid overgump.

Juvenil: smuk og meget kontrastrig, har nærmest mørk kalot og skægstribe. Vingeoversiden lysere end hos adult. Ryggens farver er dog nærmest skællet mørk sortbrunlig, som ligeledes står i lysende kontrast til overgumpen. Endvidere har den ikke Sortternens mørke brystplet, men har derimod hvide brystsider.

Stemme: Et lavt og hæst "kreek".

Jizz: Ses en meget kontrastrig moseterne, skal man straks være på vagt.

Variation: Krydsninger imellem Sortterne og Hvidvinget terne kan forekomme.

Forveksling: Hvidskægget terne, Chilidonias hybridus

Sortterne, Chlidonias niger

Biologi: Føde: primært vandinsekter og småfisk.

Den yngler i lavvandede søer eller blot på oversvømmede græsmarker, biotopvalg som Sortterne. Æggene lægges sidst i maj måned. Den lægger normalt 3 æg, som udruges af begge forældrefugle. Ungerne er flyvefærdige i løbet af 3-4 uger.

Levested: Gerne i lavvandsområder, søer og moser - helt som Sortterne.

Udbredelse: Udpræget østlig udbredelse i Europa: Nærmeste ynglepladser findes i det østlige Polen og Ungarn. Hovedudbredelsen i det sydlige Rusland. Herfra trækker den i august-oktober til tropisk Afrika og flyver retur herfra igen i maj. Den har enkelte gange i forbindelse med invasioner ynglet vestligere f.eks. i Tøndermarsken i 1997, hvor mere end 2000 individer blev set bare i Danmark.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Hvidvinget Terne.

Hvornår ses den? Ses på træk i gennem Danmark særlig i Sydøstdanmark, i perioden ultimo maj- ultimo juni, og her er det voksne fugle som ses. Efterårstrækket falder i perioden ultimo juli- ultimo september, og her ses hovedsagligt ungfugle.

Status: Arten er sjælden i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Benny Kristensen d. 07-03-2006. Beskrivelsen er senest redigeret af Anni Lene Nielsen d. 17-01-2011.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Mullarney m.fl. Fugle i felten 2000, Beman m.fl Fuglene i Europa, Nordafrika og mellemøsten 1998, samt Harrison: "Europas fugles reder, æg og unger", Gad 1977.
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator