Calvia decemguttataCalvia decemguttata (læst 1102 gange)
Klasse: Insekter (Insecta) Orden: Biller (Coleoptera) Familie: Mariehøns (Coccinellidae)
Kendetegn: Længde: 5-6,7 mm. Kendetegnet ved den lyst brungule farve og i alt 10 pletter på dækvingerne.
Benene og følehornene er rødgule. Hovedet er overvejende hvidt, med et lyst brungult parti bagtil. Pronotum har hvide siderande som forrand og typisk med hvide markeringer ved roden og nær baghjørnerne. Dækvingernes 10 pletter er placeret i 2 tværrækker af 4 pletter hver og foruden disse er der 2 spidspletter. Forveksling: Vil kunne forveksles med Tolvplettet mariehøne (Vibidia duodecimguttata). Den har dog, som navnet antyder, i alt 12 pletter på dækvingerne, der i øvrigt er væsentligt anderledes placeret end hos Calvia decemguttata.
Fjortenplettet mariehøne (Calvia quatuordecimguttata) kan også ligne ved første øjekast, men den adskilles let ved at have i alt 14 pletter på dækvingerne.
Endelig har også Sekstenplettet mariehøne (Halyzia sedecimguttata) lignende farve og form, men i alt 16 dækvingepletter. I felthåndbogen kan du læse mere om: Fjortenplettet Mariehøne, Sekstenplettet Mariehøne Biologi: Findes på diverse træer og busker hvor den som larve og voksen lever af bladlus og bladlopper. Æggene lægges på bladene og hver hun kan lægge 14-20 æg. Den tiltrækkes i øvrigt af kunstigt lys. Levested: Skove, skovbryn og på enge.
Udbredelse: Blev fundet som ny art for Danmark i Nærum i 2014. Den er siden fundet på en række andre lokaliteter i Nordøstsjælland. Det er forventligt at den i de kommende år spreder sig yderligere.
Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Calvia decemguttata. Hvornår ses den? I Danmark er den fundet i april-november Status: Arten er sjælden i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Mathias Holm d. 21-12-2017. Beskrivelsen er senest redigeret af Mathias Holm d. 21-12-2017. Se historik. Litteratur brugt til denne beskrivelse: bestforbirds.com:
- se linket HER
Tråden her på fugleognatur.dk omhandlende fundet af den nye art:
- se linket HER |