Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
23. august 2019
 

FelthåndbogenFoto/billede af Japansk Østersboresnegl (Ocinebrellus inornatus)
Foto: Eva Olsen

Galleri:
Seneste billeder | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Japansk Østersboresnegl (Ocinebrellus inornatus)
Foto: Eva Olsen


Foto/billede af Japansk Østersboresnegl (Ocinebrellus inornatus)
Foto: Eva Olsen

Figur 1. På dette billede ses tydeligt de 5 tænder på indersiden af yderlæben. Kanalen er næsten tillukket med kun et lille stykke åbent for neden af billedet. Navlen kan ikke ses på dette individ. Dette skyldes højst sandsynligt at det er et lille individ.

Japansk Østersboresnegl

Ocinebrellus inornatus (læst 215 gange)

Klasse: Snegle (Gastropoda)
Orden: Hypsogastropoda (Hypsogastropoda)
Familie: Muricidae (Muricidae)

Kendetegn: Den Japanske Østersboresnegls skal kan opnå en længde på 53 mm. Skallen har oftest navle og dens sifonale kanal er ofte tillukket. Skallen har 4 til 7 spiral ribber. Ofte vil man på indersiden af yderlæben kunne finde 5 tænder. Skallen kan variere meget i farve og struktur. Sneglens hud er cremefarvet.

Forveksling: kan meget nemt forveksles med den i Europa indfødte Skællet Pigsnegl (Ocenebra erinaceus) og er ofte blevet forvekslet af selv erfarne fagfolk. Begge arter varierer meget i skallens skulptur. Skællet Pigsnegl findes dog ikke i Limfjorden. Skællet Pigsnegls skal er knapt så solidt bygget og har en mere til rundet skulder. Desuden har Skællet Pigsnegl 8 til 9 spiral ribber i stedet for den Japanske Østersboresnegls 4 til 7 spiral ribber. En hel sikker identifikation mellem disse 2 snegle arter kan dog kræve molekylære data.

Biologi: I sit oprindelige område lever den mest af stillehavsøsters (Crassostrea gigas). I områder hvor den er invasiv har den vist sig at have et opportunistisk fødevalg og lever gerne af den muslingeart der er mest udbredt i det pågældende område.

Måden den kommer ind til sit bytte på, er ved at bore et ca. 2 mm hul med sin raspe tunge (radula). Ud over at bruge sin raspe tungen udskiller den også lidt svovlsyre, der er med til at opløse byttets skal under boringen.

I lande hvor man har østersfarme betragtes den som en plage.

Levested: I Danmark finder man den kun i Limfjorden. Den findes ofte på eller i nærheden af østersbanker.

Udbredelse: Oprindelig fra Øst Asien hvor den findes i mellem 33. nordlige breddegrad og 51. norlige breddegrad. Svarende til området fra det nordlige Kina til og med havene omkring Japan.

Har senere hen spredt sig til den Nord Amerikanske Vestkyst med første observation i 1924 og til Europa med første observation i 1995. I Europa er den sydligste observation i Portugal og den nordligste i Limfjorden.Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Japansk Østersboresnegl.

Hvornår ses den? Hele året

Status: Udbredelse/hyppighed ukendt
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Filip Jensen d. 21-07-2019. Beskrivelsen er senest redigeret af Filip Jensen d. 09-08-2019.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Miljøstyrelsen 2017. Faktaark for invasive arterJapansk Østersboresnegl (Ocinebrellus inornatus)-fra - se linket HER. Hentet 21.07.2019.

Lützen, Jørgen, Marco Faasse, Adriaan Gittenberger, Henrik Glenner, and Erik Hoffmann. 2012. The Japanese Oyster Drill Ocinebrellus Inornatus (Récluz, 1851) (Mollusca, Gastropoda, Muricidae), Introduced to the Limfjord, Denmark. Aquatic Invasions 7 (2): 18191. - se linket HER.

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator