Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
22. juli 2019
 

Felthåndbogen



Foto/billede af Ringdue (Columba palumbus)
Foto: jens veilgaard vendelbo

Galleri:
Seneste billeder | 1. kalenderår | 2. kalenderår | adulte | immature | juvenile | pullus | æg | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Ringdue (Columba palumbus)
Foto: Emil Frederiksen


Foto/billede af Ringdue (Columba palumbus)
Foto: Alice Dyrhol Jensen


Foto/billede af Ringdue (Columba palumbus)
Foto: Ulf Bjerre



Ringdue

Columba palumbus (læst 29672 gange)

Klasse: Fugle (Aves)
Orden: Duefugle (Columbiformes)
Familie: Duer (Columbidae)

Kendetegn: Længde 38-43 cm, vingefang 68-77 cm. Største og mest langhalede due. Kendes let på HVIDE TVÆRBÅND PÅ VINGERNE OG HVID PLET PÅ HALSSIDEN omgivet af skinnende grønt og purpur. I øvrigt grålig med rosa bryst. Halen er grå med bredt, mørkt endebånd.

Letter med klaskende vinger.

Uden for yngletiden ofte i store flokke. Om efteråret samler duerne sig tit i store flokke og drager rundt efter føde, og både forår og efterår kan flokke ses højt til vejrs på direkte træk, hyppigst nær de store træksteder.

I parker, på kirkegårde og i haver optræder ringduen som en meget tam fugl helt ulig dens adfærd i naturen, hvor den stærkt jagede fugl er meget sky.

Kønnene ens. Parringsflugten er bueformet med stigning i aktiv flugt og glid på sænkede vinger. Kan klappe med vingerne når toppen af buen nås.

Stemme: En dyb, kurrende remse af 5 lyde med tryk på andet led: ku-kuu-ku ku kuu, der gentages. På dansk fortolket som En go stor skov-duue.

JIZZ: Stor due der i flugten viser hvidt tværbånd på overvingen kan meget vel være Ringdue.

Forveksling: Huldue - kendes i flugten fra denne på roligere vingeslag, størrelsen og længere hale.

Kan også forveksles med Klippedue/tamdue, men tydeligt større end denne og normalt også større end de største tamduer.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Huldue, Klippedue/Tamdue

Biologi: Yngler første gang knap et år gammel. Lever mest i sæsonægteskaber, men standfugle kan danne par flere år i træk. Den simple grenrede placeres ret højt til vejrs i et tæt træ. Æglægningen starter ca. 1 maj. Begge mager ruger. Æggene klækker på 16-17 dage. Ungerne er flyvefærdige 20-35 dage gamle.Lægger normalt flere kuld årligt, men pga. tab kommer kun 2-3 på vingerne.

Lever mest af planteføde i form af bog, agern, korn, bær, frugter, ærter og grønne plantedele, men den kan tage snegle og larver. Byfugle er mere eller mindre altædende.

Levested: Især hvor åbent terræn veksler med skove. Også i parker og haver.

Udbredelse: Meget almindelig ynglefugl i Danmark. Den danske bestand blev i midten af 1990erne opgjort til ca. 300.000 par.

Vidt udbredt i Europa, i nordlige Afrika og sydvestlige Asien.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Ringdue.

Hvornår ses den? En del af vore egne ringduer overvintrer, men mange trækker også i okt./nov. Til Vest- og Sydvesteuropa. Herfra vender de hjem febr./pr. april.

Skandinaviske fugle ses på træk ult. sept./ult. nov. Og igen ult. feb./med. maj. En hel del af disse bliver vinteren over her i landet.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]




Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Anni & Peter Nielsen d. 02-12-2006. Beskrivelsen er senest redigeret af Thomas Eske Holm d. 13-11-2010.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Fugle i felten v/Mullarney m.fl., L & R, 2004.




Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator