Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
28. februar 2020
 

FelthåndbogenFoto/billede af Sump-Evighedsblomst (Gnaphalium uliginosum)
Foto: Yvonne Engmann

Galleri:
Seneste billeder | afblomstrede individer | aftagende blomstring | blomstrende individer | individer i knop | med frø/frugt | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Sump-Evighedsblomst (Gnaphalium uliginosum)
Foto: Mette Toni Madsen


Foto/billede af Sump-Evighedsblomst (Gnaphalium uliginosum)
Foto: Yvonne Engmann


Foto/billede af Sump-Evighedsblomst (Gnaphalium uliginosum)
Foto: Stinne Lundgård LandeSump-Evighedsblomst

Gnaphalium uliginosum (læst 6105 gange)

Klasse: Tokimbladede (Magnoliopsida)
Orden: Kurvplanteordenen (Asterales)
Familie: Kurvplantefamilien (Asteraceae)

Kendetegn: Planten er indtil 20 cm lang og med stærkt grenet stængel. Den er ofte mere eller mindre nedliggende. Blomsterkurvene er samlet i nøgler i grenspidserne af hovedskuddet og sidegrenene. Hele planten er lyst gråfiltet. Bladene er indtil 5 mm brede og smalt lancetformede til linjeformede; kurvene er lysebrune, næsten kugleformede og 3-4 mm lange. Blomsterne er hvidgule.

Variation: Plantens størrelse varierer meget og små planter eller kummerformer på kun få cms længde ses ret hyppigt.

Forveksling: Den eneste reelle forvekslingsmulighed er med Rank Evighedsblomst, men denne har iøjnefaldende rank og ugrenet stængel og aflange, kegleformet til ovale kurve. Desuden er Rank Evighedsblomst flerårig.

Den ligner overhovedet ikke Gul Evighedsblomst, som nu anbringes i en anden slægt.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Rank Evighedsblomst, Gul Evighedsblomst

Biologi: En enårig plante, som er sommerannuel, dvs. hele dens udvikling forløber i en sommerperiode. Dens blomster bestøves af insekter eller ved selvbestøvning. Frøene spredes med vinden.

Sump-Evighedsblomst er bemærkelsesværdig ved at have en meget kort generationstid: der kan gå helt ned til ca. 3 uger fra et frø spirer, og der står en blomstrende og frugtbærende plante. Dette er et meget væsentlig konkurrenceparameter og gør, at planten hurtigt kan etablere sig og kaste frø på dyrket jord. Bl.a. af den grund er den ofte meget fremtrædende på stubmarker om efteråret. Frøene kan formentlig bevare spiringsevnen i mange år, og indgår i frøpuljer.

Det latinske artsnavn Gnaphalium er efter græsk: gnaphallon = uldtot efter plantens håret/filtede fremtræden. Det latinske artsnavn Uliginosum kommer af uligo= morads og betyder nærmest voksende på sumpede steder.

Det danske slægtsnavn Evighedsblomst hentyder til, at arter fra slægten har iøjnefaldende, farvede kurve og kurvblade, som bevarer farven ved tørring. Det er noget misvisende for Sump-Evighedsblomst, der har ret uanseelige blomsterkurve og kurvblade. Det danske artsnavn hentyder til voksestedet.

Levested: Fugtig, åben, ofte leret bund. Ofte i vandlidende områder på dyrkede marker, langs veje etc. og områder, der er tidvis vanddækkede vinter/forår og i nedbørsrige perioder i øvrigt. Den kan dog sagtens gro relativt tørt.

Udbredelse: Sump-Evighedsblomst er en almindelig, men ret uanseelig plante, der oftest optræder kulturbetinget. Især er den talrig på lerede, lidt vandlidende marker, hvor den ofte er ret modstandsdygtig over for kemiske bekæmpelsesmidler. Den spirer ofte frem fra frøpuljer de underligste steder, især i lidt fugtige perioder.

Planten er gået ret meget tilbage p.g.a. herbicidsprøjtning.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Sump-Evighedsblomst.

Hvornår ses den? Sump-Evighedsblomst blomstrer juli-september. Den har som nævnt kort generationstid og optræder ofte med flere generationer i løbet af vækstsæsonen.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Poul Evald Hansen d. 06-02-2008. Beskrivelsen er senest redigeret af Poul Evald Hansen d. 14-03-2013.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Danmarks Vilde Planter, Skytte-Christiansen, Branner og Kock 1964 ff.

Den Ny Nordiske Flora (På dansk ved Jon Feilberg, ISBN 87-02-02997-9)

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator