Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
16. januar 2019
 

FelthåndbogenFoto/billede af Almindelig Pimpinelle (Pimpinella saxifraga)
Foto: Hanne Bertelsen

Galleri:
Seneste billeder | aftagende blomstring | blomstrende individer | individer i knop | vegetative individer | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Almindelig Pimpinelle (Pimpinella saxifraga)
Foto: Eva Scheel


Foto/billede af Almindelig Pimpinelle (Pimpinella saxifraga)
Foto: Susanne Nielsen


Foto/billede af Almindelig Pimpinelle (Pimpinella saxifraga)
Foto: Susanne NielsenAlmindelig Pimpinelle

Pimpinella saxifraga (læst 1589 gange)

Klasse: Tokimbladede (Magnoliopsida)
Orden: Vedbendordenen (Araliales)
Familie: Skærmplantefamilien (Apiaceae)

Kendetegn: Med karakteristisk lugt, især i roden, og enkelt fjersnitdelte grundblade.

Den bliver indtil 50 cm. høj og har opstigende til opret grenet stængel, som er glat til dunet og som udgår fra en kort lodret jordstængel beklædt med trævler fra foregående års visne blade. Jordstænglen går over i en pælerod.

Stænglen er sej, trind og stribet og har ved en grunde en roset af i reglen enkelt fjersnitdelte grundblade med med ægformed,e savtakkede afsnit.

De nedre stængelblade ligner grundbladene; opadstil har de 2-3 fjersnitdelte blade, som sidder direkte på bladskederne. De øvre stængelblade har veludviklede rødlige skeder og er noget reducerede, så planten opadtil kan virke næsten bladløs.

Blomsterne er hvide og sidder i 6-15 strålede dobbelskærme uden stor- og småsvøb. Griflerne er kortere end frugtknuden og frugten er ca. 2mm. lang og ægformet med utydelige ribber.

Variation: Nogle gange er grundbladene 2-3 x fjersnitdelte.

Forveksling: De enkelt-fjersnitdelte grundblade, rodens (og i nogen grad de øvre deles) lugt og blomstens mangel på både stor- og småsvøb gør planten ret let at kende.

Stor Pimpinelle er en væsentligt kraftigere plante med indtil meterhøj kantet-furet hul stængel. Både grundbladene og de øvre blade er enkelt fjernsitdelte med ægformede groft savtakkede afsnit. Blomsterne er større og har ca. 2 mm. lang griffel (1 mm. hos Alm. Pimpinelle).

NB: Grundbladene har en ganske stor lighed med Bibernelles grundblade. Er man i tvivl, må man nærstudere planten og undersøge, om den har den karakteristiske pimpinellelugt. - se linket HER

I felthåndbogen kan du læse mere om: Stor Pimpinelle

Biologi: En flerårig skærmplante med insektbestøvning af blomsterne.

Etymologi:

Pimpinella stammer fra middelalderlatin og har også været brugt om Bibernelle i Rosenfamilien.

Saxifraga er "stenbrydende" og menes at hentyde til tidligere medicinsk virkning, hvor den blev brugt mod nyresten. Men det kan også tolkes som hentydende til plantens voksesteder, som ofte er tørre, stenede steder.

Roden (og i mindre grad de øvre dele af planten) har en karakteristisk lugt af bitterstoffet pimpinellin, som stadig bruges som middel mod hæshed og andre halslidelser. Der er også æteriske olier i den.

Levested: Tør, græsklædt lidt næringsfattig bund både sur og kalkpræget: Overdrevsbakker, vejkanter, grå klit, lyngheder.

Udbredelse: Almindelig på egnede voksesteder i hele landet, hyppigst i næringsfattige egne.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Almindelig Pimpinelle.

Hvornår ses den? Den blomstrer juli-august.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Poul Evald Hansen d. 15-02-2018. Beskrivelsen er senest redigeret af Poul Evald Hansen d. 15-02-2018.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Dansk Flora 1. udgave, Gyldendal 2006, Redaktion Signe Frederiksen, Finn N. Rasmussen og Ole Seberg. Mange forfattere. ISBN: 87-02-03032-2

Den Ny Nordiske Flora (På dansk ved Jon Feilberg,ISBN 87-02-02997-9)

Danmarks Vilde Planter, Skytte-Christiansen, Branner og Kock 1964 ff.

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator