Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
19. februar 2020
 

FelthåndbogenFoto/billede af Slørugle (Tyto alba)
Foto: Torben Andersen

Galleri:
Seneste billeder | 1. kalenderår | adulte | juvenile | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Slørugle (Tyto alba)
Foto: Torben Andersen


Foto/billede af Slørugle (Tyto alba)
Foto: Torben Andersen


Foto/billede af Slørugle (Tyto alba)
Foto: Torben AndersenSlørugle

Tyto alba (læst 15130 gange)

Klasse: Fugle (Aves)
Orden: Ugler (Strigiformes)
Familie: Slørugler (Tytonidae)

Kendetegn: Længde 33-39 cm, vingefang 80-95 cm. Mellemstor slank, lys og langvinget ugle. Kendes bedst på det meget karakteristiske, hjerteformede slør og sorte øjne. Oversiden næsten ensfarvet gråligt tegnet, med tilgang af okkerfarve. Underside (guttata m.fl) gulorange med dråbeformede pletter. Flugt: elegant og giver et langhalset indtryk, ofte med hængende ben.

Stemme: Advarer med et højt skrig. Hannens revirsang er et langt, vildt og nærmest uhyggeligt skrig: "schrrriih".

Føde: Hovedsageligt smågnavere, hvor den særligt har specialiseret sig i at fange Spidsmus. Men også insekter, fugle og padder er på menukortet.

Skumrings- og nataktiv.

Stemme: Klik her for at høre sangen fra Slørugle

Variation: Der findes ret mange forskellige racer af arten verden over. I Danmark: Guldbrystet slørugle (Tyto alba guttata) og langt sjældnere den hvidbrystede form: Tyto alba alba.

Forveksling: I flugt, kan den forveksles med Skovhornugle.

Biologi: Langt de fleste danske par yngler i opsatte redekasser i gårdbygninger osv.

I maj måned lægges 4-6 æg (større kuld ses dog). Rugningen tager omkring 30 dage og fortages af hunnen. Ungerne forlader reden primo august, men bliver gerne på lokaliteten de kommende måneder. I vinterhalvåret strejfer de rundt, dog sjældent længere væk end 15 - 20 kilometer.

Arten kan i gode gnaverår og i forbindelse med milde vintre nå at sætte 2 kuld unger på vingerne. I dette tilfælde vil første kuld allerede være lagt i april måned.

Arten er utrolig trofast og bliver gerne boende i mange år på den gård hvor den slår sig ned.

Levested: På større gårde, især hvor der stadigvæk holdes husdyr, og hvor der er omkring- stående ældre træer. Området må gerne være meget varieret, agerland, mose, enge osv.

Udbredelse: Den er en af verdens mest udbredte fuglearter, som yngler i alle kontinenter, dog med undtagelse af Antarktis.

Danmark er artens nordligste udbredelsesområde. Hovedområdet herhjemme er Sønderjyllands amt, som huser op imod 50 procent af bestanden.

Sidst i 80erne og først i 90erne var arten ved at forsvinde fra Danmark med sølle 25 resterende par. I midlertidig, blev bestanden reddet af en uhørt stor Slørugleinvasion i 1991. En intensiv redekasseopsætning, artsfokus og andre faktorer, har siden betydet, at arten har været og er i en rivende fremgang. Bestanden vurderes således til at være oppe imod 500 par i 2009. MEN vinteren 2009/2010 var hård ved bestanden og det vurderes at 9 ud af 10 Slørugler sultede ihjel, hvorfor bestanden i 2010 vurderes til triste 50 par.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Slørugle.

Hvornår ses den? Sløruglen er en standfugl. Ellers gør den ikke meget for at gøre opmærksom på sig selv, men i perioden, hvor hannen synger eller, hvor ungerne skriger, er det optimalt at lytte efter arten. De fleste fugle findes da også ved, at man kigger efter deres store, faste næsten sorte uglegylp.

Status: Arten er relativt sjælden i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Benny Kristensen d. 25-02-2006. Beskrivelsen er senest redigeret af Anni & Peter Nielsen d. 11-12-2014.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Mullarney m.fl. Fugle i felten 2000, samt Meltofte m.fl. Fuglene i Danmark 2002 Beman m.fl Fuglene i Europa, Nordafrika og mellemøsten 1998
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator