Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
26. februar 2020
 

FelthåndbogenFoto/billede af Småbladet Lind (Tilia cordata)
Foto: Finn Okkels

Galleri:
Seneste billeder | blomstrende individer | individer i knop | med frø/frugt | vegetative individer | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Småbladet Lind (Tilia cordata)
Foto: Anne Drøgemüller Lund


Foto/billede af Småbladet Lind (Tilia cordata)
Foto: Mette Toni Madsen


Foto/billede af Småbladet Lind (Tilia cordata)
Foto: Knud N. FlenstedSmåbladet Lind

Tilia cordata (læst 9437 gange)

Klasse: Tokimbladede (Magnoliopsida)
Orden: Katostordenen (Malvales)
Familie: Lindefamilien (Tiliaceae)

Kendetegn: Småbladet Lind bliver et indtil 35 meter højt træ. I naturlig vækst er den næsten altid flerstammet.

Bladene bliver indtil 10 cm. lange; de er hjerteformede med lidt skæv basis, er tilspidsede og har savtakket rand.

Bladene er glatte, bortset fra rustbrune hårtotter i nervevinklerne på undersiden; oversiden er grøn/mørkegrøn, undersiden er tydeligt blågrøn. Bladstilken og de unge skud er glatte til svagt tiltrykt hårede.

Frugten er en nød med vingeanordninger (forblad delvis sammenvokset med blomsterstilken) til "helikoptorspredning", og er næsten uden lister.

Blomsterne sidder i 5-10 blomstrede kvaste og er vellugtende. De har 5 kronblade og mange støvdragere i 5 bundter. De har 5 hvidgule kronblade og 5 bægerblade og en fembladet støvvej med 1 griffel med 5 bladet støvfang. Blomsterne danner rigeligt med honning.

Træer, der vokser op på friland, og undtagelsesvis ikke opstammes og beskæres, får en meget karakteristisk ægformet krone med mange stammer og oftest uden tydelig hovedstamme.

De individer vi ofte ser har hovedstamme p.g.a. opstamning og beskæring.

Om vinteren er de mørkerøde knopper karakteristiske for slægten.

Variation: Bladstilke og unge skud er undertiden svagt tiltrykt hårede, men ikke dunhårede.

Forveksling: Småbladet Lind kan adskilles fra Storbladet Lind og Parklind i følgende nøgle:

1a. Blade 2-farvede: grøn overside og blågrøn underside; de er helt eller næsten glatte (kan være svagt tiltrykt hårede), bortset fra rustbrune hårduske i nervevinklerne på undersiden: Småbladet Lind.

1b. Blade grønne på begge sider, hvide hårduske i nervevinklerne på undersiden: til 2

2a. Blade ret tæt dunhårede på begge sider. Bladstilke og unge skud dunhårede: Storbladet Lind.

2b: Blade helt eller næsten glatte på begge sider, bortset fra de hvide hårduske i nervevinklerne på undersiden. Bladstilke og unge skud glatte til spredt hårede: Park-Lind.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Storbladet Lind, Park-Lind

Biologi: Et træ med indsektbestøvning og stor honningproduktion i blomsterne. Frugterne spredes med vinden p.g.a. helikoptorvirkning af det til blomsterstilken tilvoksede forblad.

Lindearterne danner ektomykorrhiza med en del svampe, men vist ingen artsspecifikke. - F.eks. finder man ofte Netstokket Indigo-Rørhat under Lind. - På dødt lindeved kan man ret sjældent finde den slægtsspecifikke sæksporesvamp Lindeskive - Holwaya mucida - se linket HER .

"Tilia" er det gamle latinske navn for Lind. Artsnavnet "cordata" betyder hjerteformet og hentyder til bladene.

"Lind" er et gammelt indoeuropæisk ord, der betyder "bøjelig", eller oprindeligt "bast", og sigter til, at inderbarken anvendtes og til dels stadig anvendes til bast og bastarbejder.

Levested: Småbladet Lind plantes næppe i moderne skovbrug, men den står hist og her i skovene på De Sydlige Øer og i Sydøstjylland som levn fra tidligere mere alsidig skovdrift. Den sår sig ret villigt inden for et par 100 meter fra modertræet.

I oldtidens skove (egeblandskoven) har den været langt mere almindelig - og pollenanalyser antyder, at den mange steder har udgjort henved 50 pct. af urskovens træer.

Udbredelse: Hist og her som vildtvoksende i skove på Øerne og i Sydøstjylland. I nyere tid ret almindeligt plantet i læhegn m.v. Sjælden eller fraværende i de øvrige dele af landet.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Småbladet Lind.

Hvornår ses den? Året rundt.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Poul Evald Hansen d. 03-03-2011. Beskrivelsen er senest redigeret af Poul Evald Hansen d. 11-09-2019.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Dansk Flora 1. udgave, Gyldendal 2006, Redaktion Signe Frederiksen, Finn N. Rasmussen og Ole Seberg. Mange forfattere. ISBN: 87-02-03032-2

Den Ny Nordiske Flora (På dansk ved Jon Feilberg,ISBN 87-02-02997-9)

Danmarks Vilde Planter, Skytte-Christiansen, Branner og Kock 1964 ff.

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator