Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
17. september 2019
 

FelthåndbogenFoto/billede af Mosehornugle (Asio flammeus)
Foto: Steen Højmark-Jensen

Galleri:
Seneste billeder | adulte | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Mosehornugle (Asio flammeus)
Foto: Anne Blotting


Foto/billede af Mosehornugle (Asio flammeus)
Foto: Steen Højmark-Jensen


Foto/billede af Mosehornugle (Asio flammeus)
Foto: Claus HalkjærMosehornugle

Asio flammeus (læst 15105 gange)

Klasse: Fugle (Aves)
Orden: Ugler (Strigiformes)
Familie: Ugler (Strigidae)

Kendetegn: Mosehornugle har en længde på 33-40 cm og et vingefang på 95-105 cm. Det er en mellemstor, guløjet og slank ugle. Hovedet er rundt, med et karakteristisk vredt udtryk. Den har relativt brede øretoppe, men disse ses sjældent. Dragten er næsten ensfarvet gulbrun og beigehvid med kraftige striber. Halen er lys med 3-4 tværbånd. Dens striber på undersiden er primært på brystet i kontrast til den lyse bug.

Lange runde vinger, med hvide bagkanter, koldt gule felter ved håndsvingfjerenes baser og karakteristisk sorte vingespidser. Flugt: høje og dybe kastende vingeslag. Glider på hævede arme og flade hænder, lidt ligesom kærhøge.

Stemme: Sangflugt, høres en serie dybe "po-po-po-po", 6 toner af gangen, suppleret med vingeklap.

Kendes for at være primært dagaktiv, jager især bedst i timerne før solnedgang. Hviler på jorden eller på hegnspæle.

Stemme: Klik her for at høre sangen fra Mosehornugle

Forveksling: Mosehornugle kan minde om Skovhornugle, men denne har røde/orange øjne.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Skovhornugle

Biologi: Mosehornuglens sangflugt og parringsspil er et utroligt fascinerende skue. Under sangflugten flyver hannen i cirkler over territoriet, mens den synger lystigt.

Æggene lægges i en fordybning i jorden, gerne lidt i læ af noget vegetation. Den lægger 4-8 æg (i gode gnaverår dog op til 15) i april måned. Disse ruges i 25-30 dage. Ungerne forlader reden 14 dage gamle, simpelthen fordi de skal søge skjul.

Føde: Primært smågnavere, hvor især Markmus står højt på menuen.

Levested: Mosehornugle lever i Danmark på marsk, strandenge, moser og hede-landskaber.

Udbredelse: I et bælte på den nordlige halvkugle, Asien, Nord- og Sydamerika samt Europa, hvor hovedudbredelsen er i Norge, Sverige, Finland og videre østover.

Herhjemme er de mest stabile yngleområder i Sydvestdanmark. Antallet af ynglende Mosehornugler er meget svingende fra år til år. Faktisk menes det at være den ugleart her i landet, som har de største bestands- svingninger. Et par af årsagerne hertil er, at arten er stærkt afhængig af mængden af smågnavere samt det sørgelige faktum, at dens leveområder efterhånden forsvinder fra landkortet (dræning, opdyrkning, sommerhus-udstykninger osv).

Kort sagt er det igennem de seneste år gået tilbage for bestanden hertillands og, hvis arten skal overleve som ynglefugl i Danmark, kræves der en intensiv formidling, samt måske biotopfredninger - her i 11.time

Bestanden vurderes meget forsigtigt til at være nede på sølle 34 par (i egentlige gnaverår en smule flere), som alle yngler i Jylland.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Mosehornugle.

Hvornår ses den? Vil man se Mosehornugle herhjemme, snakker vi især om trækfugle og/eller overvintrende individer. Trækket foregår i perioderne marts til april og igen i september til oktober. Her ses de gerne i hele landet, men den jyske vestkyst huser i reglen mange fugle.

Status: Arten er relativt sjælden i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Benny Kristensen d. 02-03-2006. Beskrivelsen er senest redigeret af Anni Lene Nielsen d. 16-01-2011.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Mullarney m.fl. Fugle i felten 2000, Meltofte m.fl. Fuglene i Danmark 2002 samt Beaman m.fl Fuglene i Europa, Nordafrika og Mellemøsten" 1998
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator