Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
18. januar 2020
 

FelthåndbogenFoto/billede af Flammelibel (Crocothemis erythraea)
Foto: Erland Nielsen

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Flammelibel (Crocothemis erythraea)
Foto: Kis Boel Guldmann


Foto/billede af Flammelibel (Crocothemis erythraea)
Foto: Kis Boel Guldmann


Foto/billede af Flammelibel (Crocothemis erythraea)
Foto: Tina PoulsenFlammelibel

Crocothemis erythraea (læst 464 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Guldsmede (Odonata)
Familie: Libeller (Libellulidae)

Kendetegn: Flammelibel har en kropslængde på 36-45 mm med en karakteristisk bred bagkrop.

Hannen er som kønsmoden næsten helt karminrød, det gælder både ansigtet, brystet, bagkroppen samt benene. Kun undersiden af øjnene er blå eller blågrå. Vingerne har tydelige rødgule ribber og vingemærket er langt og lyst. Bagvingerne har en stor gul basalplet.

Unge hanner og hunnerne er mere uanselige med lysebrune farver. Hunnen har lyse skulderlinjer.

Forveksling: Hannen kan overfladisk betragtet forveksles med de røde hedelibel-hanner. Flammelibel er dog kraftigere og mere rød i flugten. De røde ben, ansigt, bryst og den brede bagkrop gør, at arten er umiskendelig. Ingen af de danske hedelibeller har røde ben - de er enten helt sorte eller sorte med lyse striber.

Hunnen kan forveksles med hunnen af lille blåpil, der har lignende lyse skulderlinjer. Hunnen af flammelibel har dog en noget bredere bagkrop.

Biologi: Arten har en et-årig livscyklus. Parringen er kortvarig og sker oftest i flugten nær vandhullet. Herefter lægger hunnen æggene alene, mens hannen bevogter hunnen. Æggene klækker efter kort tid og larven overvintrer i vandhullet.

Levested: Flammelibel er en generalist-art, der kan træffes ved mange typer vandhuller, endda i brakvand. Det er en varmekrævende art, og vandhullerne er derfor typisk lavvandede. Der skal være vandplanter tilstede.

Udbredelse: Arten blev første gang fundet i Danmark ved Billund i 2015. Det var en ventet art, da den har været under spredning mod nord i Europa gennem de seneste årtier. I Slesvig-Holsten blev den første gang fundet i 2007, og her har der også været enkelte yngleforekomster. I 2019 blev arten for første gang registreret i Sverige (Skåne).

I 2016 og 2018 var der i alt tre fund på Ærø, og i 2019 blev der gjort endnu fire fund i det sydlige Jylland. Indtil nu er der kun registreret hanner, men det er sikkert kun et spørgsmål om tid før der bliver fundet ynglebestande. Måske findes der allerede en lille bestand på Ærø - der blev i al fald noteret to territoriehævdende hanner i et vandhul i 2018.Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Flammelibel.

Hvornår ses den? I Danmark er arten hidtil fundet i juli-august. I det nordlige Tyskland flyver den i perioden maj-september.

Status: Arten er sjælden i Danmark [?]

Atlasprojekt: NYT Se arten på Guldsmedeatlas.dk
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Inge Nagstrup d. 16-11-2019. Beskrivelsen er senest redigeret af Inge Nagstrup d. 17-11-2019.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Arbeitskreis Libellen Schleswig-Holstein (Hrsg.) 2015. Die libellen Schleswig-Holsteins. Natur Text, Rangdorf, S.

Billquist, M., Andersson, D & Bergendorf, C. 2019. Nordens Trollsländor. Avium Förlag, Stenåsa.

Brochard, C., van der Ploeg, E. 2014. Fotogids Larven van Libellen. KNNV Uitgeverij.

Galliani, C., Scherini, R., Piglia, A. 2017. Dragonflies and damselflies of Europe. WBA Handbooks 7.

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator