Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
28. maj 2018
 

FelthåndbogenFoto/billede af Myrefårekylling (Myrmecophilus acervorum)
Foto: Jens Søgaard Hansen

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Myrefårekylling (Myrmecophilus acervorum)
Foto: Jens Søgaard Hansen


Foto/billede af Myrefårekylling (Myrmecophilus acervorum)
Foto: Poul UlrikMyrefårekylling

Myrmecophilus acervorum (læst 2266 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Græshopper (Orthoptera)
Familie: Myrmecophilidae (Myrmecophilidae)

Kendetegn: Med en længde på blot 3,5 mm er Myrefårekyllingen ikke blot Danmarks, men Vesteuropas mindste græshoppe. Arten er yderst bizar blandt danske græshopper. Den ovale krop er mørkebrun til rødbrun. Pronotum og bagkroppens første segment med en bred lysebrun eller gullig bagrand. Resten af bagkroppes segmenter med en smallere lys bagrand. Cerci er store, og stritter lige ud til siden. Som et resultat af mange års specialisering, mangler den både vinger og høreorganer.

Forveksling: Arten er så spøjs, at den ikke kan forveksles med noget som helst dansk. Myrmecophilus-slægten omfatter i Europa flere arter, vor hjemlige acervorum er dog den eneste, der forekommer i Central- og Nordeuropa. Den kan kendes fra de sydlige arter på den mørkere farve med de to tydelige lyse bånd, samt på kroppens behåring.

I myretuerne findes mange andre små dyr, for eksempel bladlus og rovbiller. Nogle af dem kan have samme størrelse og form og farve som Myrefårekyllingen, men ved nærmere eftersyn hersker der ingen tvivl.

Biologi: Myrefårekyllingen lever som gæst i myretuer. Den er blevet registreret i reder hos over 20 forskellige myrearter, blandt andet hos slægterne Lasius og Myrmica. I Danmark er den indtil videre kun fundet hos Sort Havemyre (Lasius niger). Den lever både af affald i reden, så som rådne plantedele, samt af myrernes æg og larver. Den kan også "tigge" mad fra arbejderne, en kleptoparasitisk adfærd, der også ses hos nogle af de myrelevende rovbillearter. Hos en anden art, M. manni, er det blevet observeret, at fårekyllingen gør dette ved at imitere værtsmyrernes antennebevægelser, der bruges som kommunikation mellem arbejderne. Myrefårekyllinger ses ofte lave hurtige undvigelsesmanøvrer mellem myrerne. Dette skyldes, at værten kan opføre sig aggressivt over for fårekyllingen, hvis den bliver opdaget. Dette undgås som regel også ved at efterligne myrernes kemiske "identitet".

Artens syn er meget begrænset. I stedet fungerer antennerne og cerci som de primære sanseorganer. Da den mangler både vinger og høreorganer, stridulerer arten selvfølgelig ikke. Da nymfeudviklingen tager næsten to år, kan voksne dyr findes året rundt.

Levested: Den forekommer især på tørre, varme lokaliteter. I Danmark er ruderater den mest oplagte naturtype at finde arten i.

Udbredelse: Arten blev fundet som ny for Danmark (og Norden!) af Poul Ulrik i 2015 ved Dybbølsbro i København. Den blev genfundet her i 2016. På denne lokalitet er den fundet i bo af Lasius niger, anlagt under løse fliser på ruderatet. Indtil videre er arten ikke fundet nogen andre steder i landet. Det er dog en art, der er meget svær at finde, og den bør derfor eftersøges på ruderater i hele landet, da den sandsynligvis er ret overset. Den er dog uden tvivl sjælden.

I 2016 blev den fundet i Småland som ny art for Sverige

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Myrefårekylling.

Hvornår ses den? Året rundt. Aktiviteten er selvfølgelig størst i sommerhalvåret.

Status: Arten er sjælden i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Hjalte Kjærby d. 15-10-2016. Beskrivelsen er senest redigeret af Anni Lene Nielsen d. 11-12-2016.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
- se linket HER

- se linket HER

- se linket HER

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator