Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
19. november 2019
 

FelthåndbogenFoto/billede af Narre-Røn (Sorbus decipiens)
Foto: Frederik Lund-Sørensen

Galleri:
Seneste billeder | id-billeder | situationer/adfærd


Narre-Røn

Sorbus decipiens (læst 2672 gange)

Klasse: Tokimbladede (Magnoliopsida)
Orden: Rosenordenen (Rosales)
Familie: Rosenfamilien (Rosaceae)

Kendetegn: Det havde måske været mere præcist at bruge det danske artsnavn Snyde-Røn - men Narre-Røn lyder bedre. På tysk hedder den Täuschende Bastard-Mehlbeere!

Småart fra Sorbus Xlatifolia-gruppen i bred forstand.

Blade hele til svagt bugtede. Ca.1,5 gange så lange som brede og bredest lige under midten, med ca. 10-12 par sidenerver. Regelmæssigt dobbelt savtakket rand, dog med mange små lober af forskellig størrelse (ligner et gråelle-blad). De største lober kan være tilspidsede med en tendens til udad/bagud-bøjning. Bladgrunden fra bredt kileformet til afrundet.

Til forskel fra de fleste andre rønne, som har røde eller orangerøde frugter, så har denne art orangebrune til blegt brungule frugter - formentlig en genetisk arv fra den brunfrugtede forfader, Tarmvrid-Røn. Desuden er frugterne relativt store, ca. 1,5cm i tværmål og nogenlunde kugleformede, men ofte er de uens i form og størrelse i den selvsamme frugtstand.

Variation: Billedet side 205 i Stace 2010 er ikke særlig typisk for arten. Det er derimod billederne i Rich m.fl. 2010!

Billedet i Thingsgaard og Nielsen 1997 side 37 er desværre af et kortspidset blad. Mere normale er bladspidsernes facon på dette foto: - se linket HER

Billedet på side 215 i Jørgensen m.fl. 2005 kunne godt være tegnet af en Narre-Røn, skønt det angiveligt skulle forestille en Pyrenæisk Røn.

Forveksling: Billedet af Narre-Røn i Thingsgaard og Nielsen 1997 (hvor omtalen af denne småart blev fjernet af redaktøren) side 37 er desværre af et kortspidset blad. Mere normale er bladspidsernes på dette foto: - se linket HER

Småarten Narre-Røn kan forveksles med lidt af hvert - deraf navnet. Måske især med andre dyrkede småarter af S. Xlatifolia-komplekset, men den ligner osse Selje-Røn-komplekset. Især synes jeg bladene ligner en skarptandet udgave af Pyrenæisk Røn! Narre-Røns engelske navn er "Sharp-toothed Whitebeam". Den kan osse forveksles med en fintandet og planbladet udgave af Østrigsk Røn. Eller med en grovtandet udgave af Aksel-Røn.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Pyrenæisk Røn, Østrigsk Røn, Selje-Røn, Aksel-Røn

Biologi: Apomiktisk småart fra Sorbus Xlatifolia-komplekset.

Levested: I Danmark endnu kun fundet som plantet, men forvildet opvækst forekommer sandsynligvis. Vi må ud og lede videre.

Udbredelse: Vild i Tyskland og Storbritannien. Endnu kun kendt som dyrket i Danmark.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Narre-Røn.

Hvornår ses den? I Storbritannien blomster den i maj-juni og har modne frugter i september-oktober.

Status: Udbredelse/hyppighed ukendt
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Henry Nielsen d. 15-01-2016. Beskrivelsen er senest redigeret af Henry Nielsen d. 15-01-2016.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Hartvig, Per 2015: Atlas Flora Danica. Gyldendal.

Mossberg, Bo & L. Stenberg, 2005: Den Ny Nordiske Flora. Gyldendal (På dansk ved Jon Feilberg,ISBN 87-02-02997-9)

Nielsen, H. & K. Thingsgaard, 1997: Vilde og Forvildede arter af Røn (Sorbus) i Danmark. Meddelelser fra Atlas Flora Danica nr. 3. Side 31-37. Dansk Botanisk Forening & Københavns Universitet, april 1997.

Jørgensen, H., Flemming Rune, m.fl. 2005: Træer & Buske i Danmark. Gyldendal.

Rich, T.G.C. m.fl. 2010: Whitebeams, Rowans and Service Trees of Britain and Ireland. BSBI Handbok No. 14.

Stace, Clive, 2010, New Flora of the British Isles. 3rd edition. Cambridge University Press.

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator