Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
28. marts 2020
 

Felthåndbogen



Foto/billede af Korttået Lærke (Calandrella brachydactyla)
Foto: Benny Kristensen

Galleri:
Seneste billeder | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Korttået Lærke (Calandrella brachydactyla)
Foto: Peter Nielsen


Foto/billede af Korttået Lærke (Calandrella brachydactyla)
Foto: Peter Nielsen



Korttået Lærke

Calandrella brachydactyla (læst 12133 gange)

Klasse: Fugle (Aves)
Orden: Spurvefugle (Passeriformes)
Familie: Lærker (Alaudidae)

Kendetegn: Længde 14-16 cm. Ligner en lille, bleg Sanglærke. De fleste har en smal, mørk plet på halssiden. Varmt brun (kanelbrun) isse og kort, spidst og lyst næb. På den lukkede vinge dækkes vingespidsen af lange tertiærer. Har en mørk ”perlerække”, der dannes af mørke fjerbaser og lyse rande på de mellemste dækfjer (som Markpiber). Lys øjenbrynsstribe og smal, mørk øjenstribe. Kan have kort, bred nakketop, men normalt virker issen flad og nakken blot let vinklet. Brystet ustribet - forbryst og flanker kan dog have enkelte smalle, mørke striber, der imidlertid ikke danner bredt, komplet brystbånd som hos Dværglærke.

Flugten foregår i svage buer som Engpiber. Mangler lys vingebagkant, men har lyst sandgule halesider.

Går sammenkrøbet, løber korte distancer og pikker føde fra jorden.

*

Flugtstemmen ligner et groft bysvalekald, eller et kort sanglærkekald, men mere tørt og afsnuppet. Også et mere klangfuldt ”trilp”, der ligner Markpiberens. Undertiden næsten identisk med Dværglærkes. Synger i bueformet sangflugt i store cirkler. Sangen er en kort, simpel række på 5-6 sek., der gentages.

Variation: Østlige strejfgæster C.b.longipennis er mørkere med kraftigere næb.

Forveksling: Markpiber - kan forveksles med den slankere Markpiber, der har længere hale og tyndere næb.

Dværglærke – Korttået Lærkes lange tertiærer, der næsten dækker vingespidsen, er en vigtig adskillelse fra Dværglærke.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Markpiber, Sanglærke, Østlig Kalanderlærke

Biologi: Yngler på åbne, tørre, tit sandede arealer, klitter, busksteppe eller udtørrede områder i saltsump. Rede på åben mark, normalt beskyttet i lille fordybning ved siden af en græstue eller plante. Kan yngle i løs koloni.

Æglægning fra midt i april til maj. To kuld. Normalt 3-5 æg. Det er hovedsagelig hunnen der ruger, ca. 13 dage. Ungerne forlader reden efter 9-10 dage og flyver efter 11-12 dage.

Levested: Tørre sandede og stenede områder med salturter, halvørken og mager landbrugsjord.

Udbredelse: Vidt udbredt i Middelhavsområdet, Sydøsteuropa og Mellemøsten.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Korttået Lærke.

Hvornår ses den? Sjælden gæst i Danmark, men årlig her i landet, især i maj og sept./okt.

Status: Arten er sjælden i Danmark [?]




Skrevet/lagt på nettet af Anni & Peter Nielsen d. 23-02-2007
Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Fugle i felten v/Mullarney m.fl., L & R, 2004.

Europas fugles reder, æg og unger v/Colin Harrison, Gads Forlag 1977.





Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator